Kan je nog stellen dat Nederland een tolerant land is?

Nederland stond jaren bekend als tolerant land. De laatste jaren lijkt het alsof veel Nederlanders steeds minder kan hebben van mensen die anders denken. Is Nederland dus nog wel tolerant? Is Nederland ooit tolerant geweest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alles kent zijn grenzen, ook tolerantie. DAt geldt zowel voor individuen als voor hele volken. Begin jaren '70, toen ik als klein meisje naar Nederland kwam, werden wij op handen gedragen. Iedereen was aardig en behulpzaam. Nogal logisch want onze ouders deden het vieze zware werk en er waren nog maar heel weinig 'vreemden' in Nederland. Men vond het zelfs spannend om met buitenlanders om te gaan. Toen werd Nederland tolerant genoemd. Maar had dat echt iets met tolerantie te maken? Nee, deze mensen brachten rijkdom, want Nederland werd er beter van en iedereen profiteerder van ze. In tijden van crisis (ook in de jaren '80) verdwijnt de tolerantie opeens. Dat zie je nu ook weer gebeuren. Men heeft het slechter, dus heb je zondebokken nodig. Tolerantie is pas echte tolerantie als je een ander tolereert en accepteert in welke moeilijke situatie jij zelf ook zit. Toegevoegd na 1 minuut: Dus Nederlanders zijn niet toleranter dan welk ander volk ook. Het heeft met de economie te maken hoeveel je kunt verdragen van een ander.

Nederland is mijns inziens nog steeds een toleranter land dan veel anderen. Hoewel homoseksualiteit nog steeds niet volledig is geaccepteerd kan er al meer dan in veel anderen landen. ten aanzien van drank en drugs kan hier meer. Ten aanzien van leven en laten leven kan hier ook meer. In veel antwoorden wordt een relatie gelegd tussen de tolerantie ten aanzien van bevolkingsgroepen en de economische teruggang. Kritische geluiden ten aanzien van deze bevolkingsgroepen zijn er al langer dan de economisch mindere tijden. Mijns inziens is het meer zo dat er door de ontwikkelingen in de politiek, waarbij kritische kanttekeningen al werden geplaatst door Pim Fortuin en nu door Geert Wilders, mensen zich vrijer voelen om zich te uiten. Lange tijd is het een taboe geweest om je uit te spreken over bevolkingsgroepen die statistisch gezien veel overlast veroorzaken. Dat is geen intolerantie maar het uitspreken van een gevoel voor veel mensen. Nederland is niet extreem tolerant. Maar zeker ook niet intolerant.

We waren een tolerant land. Nu wordt het anders.

Hahahahaaaa... Zijn er nog echt mensen die dat hardop durven te zeggen? Als je maar iets minder 'mainstream' denkt, dan wordt je - zonder dat men eigenlijk maar ook maar de moeite neemt om eerst na te denken - bestempeld als "fantast" of "idioot". Men in Nederland tolereert het vaak niet dat iemand niet klakkeloos de massa volgt. Nederland wordt gewoon steeds harder en onze overheid lijkt het enkel erger te maken. Steeds minder vrijheden, steeds meer belastingen: eigenlijk gunnen ze de werkende middenklasser dat beetje geld wat over is niet. Ook de kloof tussen allochtonen en autochtonen lijkt met de dag groter te worden. Nog steeds praat de media van bijvoorbeeld "Marokkaanse rotjochies" (wat dus alleen maar geld voor alle niet Nederlandse smeerlappen, om het bewust eenzijdig te belichten). Buitenlandse vrienden met goede banen - en sommige na een erg lange studie - worden met regelmaat door de politie langs de kant gezet voor een "routinecontrole", die vaak al begint met een sarcastische minachtende toon. Links en rechts zijn er steeds meer mensen die Nederland willen verlaten, zowel autochtonen en allochtonen (belachelijk eigenlijk, het onderscheid). Het grappige is dat dit juist de mensen zijn die het land dragen - en ja - sommige hebben een hoofddoek of een ander religieus symbool afwijkend van keppeltje en kruisje. Nederland ga zo door, nog even en er zijn hier alleen maar 'Tokkies' en mensen die op een andere manier vastzitten aan Nederland.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100