Hoe breed is het begrip 'allochtoon'?

Laatst hoorde ik dat een kind met een nederlandse vader/moeder en een buitenlandse andere ouder, officieel 'allochtoon' is.
Als men het in de media heeft over allochtonen, wie wordt dan nog meer bedoelt. Zijn dit ook mijn Amerikaanse buren. Is dit ook mijn Indonesische zwager die in de jaren 60 (toen Indonesie al onafhankelijk was) naar nederland is geemigreerd? En is dan ook zijn dochter, mijn nichtje (half Indonesisch/half Nederlands) officieel allochtoon? Zijn alle Nederlanders die in ons grensgebied net over de grens in Duitsland wonen, allochtoon?

Als men het heeft over een bepaald percentage allochtonen die in Nederland wonen, wie wordt hier dan allemaal bijgeteld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is geen scherpe definitie van wat er met 'allochtonen' wordt bedoeld als die term in het nieuws gebruikt wordt. Want een kind dat hier geboren is uit Marokkaanse ouders, wordt vaak ook allochtoon genoemd, of 'Marokkaanse Nederlander'. Waarbij ik me afvraag hoe we dan de kinderen van de huidige generatie jonge 'Marokkaanse Nederlanders' gaan noemen. En deze etiketjesplakkerij geldt vooral voor herkenbare groepen of wat men denkt dat herkenbare groepen zijn. Kijk naar Wilders: ik denk niet dat hij zijn (Hongaarse) vrouw (met dubbele nationaliteit) allochtoon noemt. Terwijl veel mensen Antillianen allochtonen noemen, terwijl dat officieel 'gewoon' Nederlanders zijn. Dus het begrip is breed en wordt een beetje 'vaag' gebruikt.

Als het op het nieuws over allochtonen gaat, worden mensen bedoeld die tenminste één ouder hebben die in het buitenland geboren is. Wanneer een percentage wordt genoemd worden dus de mensen genoemd die één ouder hebben die in het buiteland is geboren. Dus jouw Indonesische zwager en je Amerikaanse buren zijn ook allochtonen.

Met die term wordt meestal de mensen bedoeld die in een andere cultuur zijn opgegroeid dan de cultuur van het land waar ze nu wonen. Maar een paspoort is veel makkelijker te controleren dan opvoeding, vandaar dat de politiek het vooral over nationaliteit heeft in plaats van cultuur. Gevolg is dat allochtoon 'officieel' iets anders betekent dan wat er meestal mee bedoeld wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100