Waarom hebben sommige Nederlandse families zo'n gekke achternaam (bv. Schoenveter)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk. Zo kon je zien wat hun beroep was (de Smid, Bakker, Wever) of waar ze vandaan kwamen. Dat kon een boerderij zijn, een dorp, streek of stad (Van Aken, Van Geel). Soms ook werden kenmerkende eigenschappen gebruikt (Jan de Kale, Wim de Kromme). Of je moest zelf snel een achternaam verzinnen. Sommige mensen verzonnen een grappige of vieze naam(zoals Naaktgeboren), waar hun achterachterkleinkinderen nu nog steeds last van hebben!

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/antwoord?vraag=l...

In de tijd van Napoleon was het een bevel om alle burgers een tweede (achternaam) te geven. Dit om redenen van registratie, als er bijvoorbeeld in een dorp 4 mensen Arie heten, wist men niet welke Arie men moest hebben. Inschrijvingen voor een achternaam werden op verschillende lokatie gedaan. Bijvoorbeeld de lokale herbergen in een dorp. Na een flinke dosis drank op te hebben, hebben mensen gekscherend een rare achternaam opgegeven. Dit deden ze doordat men dacht dat het niet lang stand hield, echter het tegendeel was waar. Ze zaten vast aan hun "nieuwe" achternaam.

Bronnen:
Dit heb ooit tijdens mijn schooljaren...

Veel mensen denken dat we in Nederland onze familienamen aan Napoleon te danken hebben. Dat hebben ze ooit eens op school geleerd of uit een weetjesrubriek opgepikt en dit inzicht werd en wordt nog steeds bevestigd als het onderwerp bijvoorbeeld in de media ter sprake komt. Lang verhaal, lees verder op:

Bronnen:
http://www.naamkunde.net/index.php?option=...

Vaak werd ook aan vondelingen een achternaam gegeven die te maken had met de omstandigheden waaronder zij werden gevonden; b.v. Zuur (gevonden in azijnmakerij) of Potlood (gevonden met in potlood geschreven briefje). Zie bron. Ik vermoed dat mensen ook simpelweg hun bijnaam opgaven omdat ze nu eenmaal zo bekend stonden.

Bronnen:
http://voornamelijk.nl/?p=1054

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100