Wat heeft de olieramp in Mexico ons geleerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat de natuur niet met zich laat sollen......

Wie je met ""ons"" bedoeld, weet ik niet, maar BP en de olietankende mensheid heeft het niks geleerd. BP heeft het alweer over stijgende aandelen, en de rest van de mensheid koopt nog steeds olie. De zeedieren zitten met de ellende, en de vissers, en uiteindelijk alle mensen in die omgeving ook. En, waarschijnlijk zal het overal op de wereld zijn weerslag krijgen. Er zal gewoon in diepzee geboord blijven worden. De mensheid is hardleers. Toegevoegd na 8 minuten: bedoelD, moet zijn bedoelT

Dat de natuur een veel sterker zelfregulerend vermogen heeft dan mensen wensen te geloven. Van wat 'de grootste milieuramp aller tijden' werd genoemd, is nu al weinig meer terug te vinden. Vissers vissen weer, de stranden zijn schoon, en het aantal besmeurde vogels was gelukkig minimaal.

Van de olieramp hebben we geleerd dat milieubelangen helaas ondergeschikt zijn aan commerciele belangen. Je mag hopen dat alternatieve energie binnenkort voorhanden is.

Zolang de mens er met zijn poten afblijft, is olie een natuurlijk proces welke zich al miljoenen jaren op dezelfde manier manifesteert. Een directe olieverspilling vanuit de bodem van de zee heeft nauwelijks invloed op de ecologie. Gaat de mens er met een raffinage 'overheen' dan worden stoffen toegevoegd die ontzettend belastend zijn voor het milieu, daar gaan visgronden van naar de nondeju, daar gaan vogelbroedplaatsen van naar de ratsmodee. Een olie'ramp' als in Mexico is veel minder belastend dan de olieramp van de Amoco Cadiz of de Exxon Valdez, Atlantic Empress of de Andros Patria. De vraag naar olie neemt steeds toe, en de afbetaling op het veroorzaken van een ramp is minder belastend voor een oliemaatschappij dan een rigoureuze omgooi in het transportbeleid, ben dus bang dat 'rampen' , de mens weinig leert. Iedereen stapt tenslotte vandaag, morgen, overmorgen en volgende week weer in hun auto om naar het werk te gaan, wetende dat zulks gedrag van negatieve invloed is op het milieu. De vliegtuigen, enorme uitstoot, zitten barstensvol vakantiegangers die zich alleen maar druk maken om: goed hotel, lekkere mensen, vrienden, eten, drinken, uitrusten. Ze denken echt niet aan het feit dat ze mede schuldig zijn aan afwijkingen in het milieu die drastische gevolgen kunnen hebben voor ander leven dan het hunne. Resumerend : de mens leert geen reet, zolang ze zelf niet ernstig geconfronteerd worden met de gevolgen van zulk een 'ramp'.

Mijn antwoord op jouw vraag kan heel kort zijn. Bedoelde olieramp heeft ons als mensen in elk geval geleerd..HOE HET NIET MOET! Het mogelijke voordeel uit die ramp is wellicht de strengere wetgeving die er nu aan gaat komen alsmede de grotere voorzichtigheid die de oliemaatschappijen in de toekomst zullen betrachten. Groet, Ton

Niets want van de rampen die gebeuren worden afgedaan als een ongeluk. Vooraf beredeneren we wat te doen als het fout gaat en wat we gaan doen om dan de zaak op te lossen. Maar kan je alles overzien wat er mis kan gaan. Nee dat blijkt wel weer. Kan je vooraf een scenario bedenken waar alles in wordt afgedekt. Hellaas niet want wij beheersen de natuur niet. De natuur beheerst ons en af en toe laat hij dat ook goed zien.

dat we veeeeel zorgvuldiger om moeten gaan met bodemboringen.

Dat we geen frituurvet, gesmolten boter of olie in het afvoerputje of door de toiletpot moeten dumpen

Dat de aandelen van het russische Gazprom flink zijn gestegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100