Hebben we nu echt minder vrije tijd dan een eeuw geleden?

We hebben het altijd maar druk, werk, gezin, vrienden en noem maar op. Om iets te plannen moet de agenda ter hand genomen worden. Ikzelf denk dat anno 1910 men het veel drukker had, land bewerken, geen kant en klaar maaltijden, de was met de hand doen en noem maar op.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ha, die Maedjeoetsteijn; Je noemt al een aantal dingen op: "gezin, vrienden en noem maar op" toch dingen waarmee je juist die vrije tijd opvult, lijkt me. Dingen waar veel mensen 100 jaar terug helemaal geen tijd voor hadden, dus ik denk dat we nu juist véél meer vrije tijd hebben dan toen, alleen gaan we te gehaast met die tijd om.

Het is zo gemakkelijk om te zeggen dat je het zo druk hebt. Het lijkt tegenwoordig alsof je er niet meer bij hoort in de maatschappij als je zegt het niet druk te hebben. Moet je eens een feestje geven, dan kan opeens iedereen wel! De mens heeft niet minder vrije tijd als eeuwen geleden. Maar word vandaag de dag heel anders ingevuld mede dankzij computers, tv, mobieltjes en internet.

Feitelijk niet! Een eeuw geleden waren de werktijden langer dan nu en ook 's zaterdagsmorgens werd in veel beroepen gewerkt. Veel meisjes werkten als ' meid' en hadden maar zelden vrij. ( 1 of 2 dagen om de week, of zelfs minder) Omdat het leven veel en veel minder gecompliceerd was, ( geen computers, mobieltjes, apparatuur waar veel tijd in gaat zitten. Geen tv. Vrij was echt vrij en een avond zonder tv, computer, filmpje, bezoekje familie 60 km verderop, telefoontjes en smsjes met vrienden .. lijkt een lange avond. Ga maar eens een avond zitten borduren of voor je uit staren met een pijpje .. er komt werkelijk geen eind aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100