Heeft een zwangere vrouw het volledige recht over het kind?

Als een vrouw zwanger is, heeft de man ook inspraak over het kind (bijv bij de beslissing voor abortus). Of mag de vrouw hier volledig over beslissen en kan de man als enige optie kiezen om bij de vrouw weg te gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Derko; Strikt juridisch gezien is het embryo zelf nog geen rechtspersoon en dus deel van het lichaam van de vrouw. En omdat iedereen in principe het recht van zelfbeschikking over en integriteit van het eigen lijf heeft mag de vermeende vader daar niets over zeggen.

Ja. De man heeft in principe niets over de ongeboren vrucht te vertellen. Wel is het zo dat wanneer het belang van het ongeboren kind het vordert (bijvoorbeeld wanneer het reeds zelfstandig zou kunnen bestaan maar de moeder alsnog een dan dus illegale abortus zou overwegen) de man namens het ongeboren kind kan optreden. Maar in dat geval zou bijvoorbeeld ook een willekeurige arts of oom naar de rechter kunnen stappen om een stokje te laten steken voor die voorgenomen abortus.

in beginsel heeft de vrouw de juridische zeggenschap over het embryo. Zij heeft beslissingsbevoegdheid over de zorg van het embryo en over een eventuele afbreking van de zwangerschap (rekening houdend met de abortuswetgeving). De man heeft pas rechten als het kind geboren is...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100