Wat is de oorsprong van de term "Berliner formaat"?

Ik las dat vandaag het FD is overgestapt naar de krant in "berliner formaat". Waar komt deze term vandaan? Het lijkt mij logisch dat de term uit Berlijn komt (duh), maar ik kan hiervan geen goede bron van vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

De naam verwijst inderdaad naar Berlijn, omdat het formaat daar ontstaan is. Het is iets groter dan een tabloid, maar het is slechts drie kolommen breed (een tabloid maximaal vijf) . Er waren goede redenen voor het Berliner formaat: - Duits heeft veel lange woorden met meer lettergrepen dan Engels. Een typische Britse krantenkolom kan slechts drie tot vier Duitse woorden bevatten. Bijna elke regel zou moeten eindigen met een koppelteken wat visueel onaantrekkelijk zou zijn. - Het sierlijke Duitse Fraktur lettertype is breder dan de veelgebruikte Antiqua. Dit betekende dat er meer ruimte nodig was om te voorkomen dat de letters vol en onleesbaar zouden worden.

Bronnen:
https://museums.eu/article/details/124414/...

Oorsprong Het Berliner formaat is een innovatie in de pers en een alternatief voor de broadsheet-formaat. De naam verwijst naar de stad Berlijn, en werd oorspronkelijk in contrast met "Noord-Duitse" en "Franse" grootte in het begin van de 20e eeuw. Berliner, of "midi", is een krant-formaat met pagina's normaal gesproken van ongeveer 315 bij 470 millimeter. Het Berliner formaat is lichtjes langer en marginaal breder dan tabloid / compact formaat; en is zowel smaller en korter dan de broadsheet formaat.

Bronnen:
http://voorducter.com/article/berliner

De herkomst is duister. In Duitsland komt berliner niet meer voor dan in andere landen. Berliner houdt het midden tussen het grote broadsheet en de helft daarvan: tabloid. Van oudsher wordt broadsheet geassocieerd met kwaliteit en tabloid met schandaalpers. In de loop der tijd zijn in het buitenland steeds meer broadsheetdagbladen overgegaan op berliner omdat de hanteerbaarheid in met name het openbaar vervoer beter is. En er is geen associatie met tabloid. De meeste Nederlandse dagbladen op broadsheet wilden graag overgaan op berliner. Maar door financiële debacles bij de grote dagbladconcerns konden geen berlinerdrukpersen worden aangeschaft. Noodgedwongen heeft de Volkskrant zelfs een gedeelte van de zaterdagoplage op berlinerformaat laten drukken in Vlaanderen. Omdat broadsheet geen toekomst bood en berliner vanwege het ontbreken van geld voor drukpersen financieel onhaalbaar was, werd noodgedwongen massaal overgestapt op tabloid. .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100