Hoe kan een deel van een land zich binnen andere lijnen bevinden?

In het zuiden van Nederland, in Noord-Brabant zit een groepje met dorpen de bij belgië horen. Hoe kan her dat dat deel bij België hoort?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat een land is, is niets meer dan een afspraak waar de meeste mensen zich aan houden. Als de grenzen van dat land gerespecteerd worden kan alles. Nog een mooi voorbeeld is een deel Rusland (de oblast Kalingrad) welke in Europa ligt ingeklemd tussen Polen Litouwen. We noemen al deze voorbeelden https://nl.wikipedia.org/wiki/Exclave Een exclave is een stuk land dat politiek gezien wel, maar geografisch gezien niet met het moederland is verbonden. Een bekend voorbeeld van een exclave is de gemeente Baarle-Hertog. Overigens kan een exclave ook een eiland zijn in het geval het niet via de eigen territoriale wateren is te bereiken. Een voorbeeld hiervan is Likoma eiland - twee eilanden politiek behorend bij Malawi, maar volledig omsloten door de territoriale wateren van Mozambique. De term exclave refereert dus aan het land waar het gebied toe behoort, in tegenstelling tot de term enclave, waarbij wordt uitgegaan van het gebied waardoor het territorium wordt begrensd. Veel exclaves zijn ook enclave, maar niet altijd. Omgekeerd zijn ook niet alle enclaves exclave: Lesotho is alleen enclave, omdat het een onafhankelijk land is, volledig gelegen binnen de grenzen van Zuid-Afrika. Een grote exclave is het Russische oblast Kaliningrad aan de Oostzee (dat geen enclave is, omdat het gebied door twee andere staten wordt begrensd en bovendien aan zee ligt). Andere exclaves zijn de Spaanse steden Ceuta en Melilla op de kust van Marokko. België heeft met Baarle-Hertog een lappendeken van exclaves die door Nederlands grondgebied worden omsloten. Deze exclaves zijn ook enclaves. 80 procent van de exclaves tussen landen in de wereld werd ooit gevormd door de Cooch Beharexclaves. Het kan omdat iedereen het ongemoeid laat. Het is niet veel anders dan de vraag; hoe kan een land als Nederland bestaan? Waarom is het niet Duitsland?

Dat is vastgelegd in het Verdrag van Maastricht. De Belgische enclaves komen voort uit het feit dat in de Late Middeleeuwen delen van het grondgebied van Baarle eigendom van het hertogdom Brabant. Andere delen vielen onder de baronie van Breda. Bij de onderhandelingen over het verdrag van Maastricht slaagde men er niet in tot overeenstemming te komen hoe de grens wat meer recht te trekken. Men besloot daarom vast te houden aan de situatie uit de Late Middeleeuwen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100