Democratie betekent niet dat je verplicht bent om met de grootste partij samen te werken. Als de standpunten te veel van elkaar verschillen, gaat het gewoon niet lukken. De SP en de VVD bijvoorbeeld zie ik ook geen coalitie vormen samen, dat zijn twee partijen die het nooit eens gaan worden over het beleid.
Het is ook niet zo dat de ene partij de andere aan de kant schuift: de grootste partij neemt altijd het voortouw bij de kabinetsformatie, maar als die het niet voor elkaar krijgt een meerderheid te vormen, dan zal die partij op den duur zelf opzij stappen zodat er gezocht kan worden naar een alternatieve meerderheid.
En zolang er een meerderheidskabinet komt, vertegenwoordigt de regering een meerderheid van de bevolking. Dat is nu eenmaal hoe ons stelsel werkt; de ene kamermeerderheid is niet per se democratischer dan de andere. En bij een coalitie met partijen die elkaar niet liggen is uiteindelijk niemand gebaat, want zo'n kabinet haalt natuurlijk nooit de eindstreep. Moeten er dan nieuwe verkiezingen komen, dan is dat eigenlijk ook een zwaktebod: dan zegt de politiek tegen de kiezer: 'met wat jullie nu gekozen hebben kunnen wij niet werken, dus kies maar iets anders'. Dat is ook niet echt een mooi voorbeeld van hoe democratie hoort te werken natuurlijk.