wat voor gevolgen heeft het voor een vriend van mij als ik me op zijn adres laat inschrijven?

ik woon sinds januari in hendrik ido ambacht,ik sta nog op een ander adres ingeschreven in een andere gemeente,dit echter omdat die vriend van me bang is dat gevolgen voor hem heeft te hebben is dat ook zo?
hij heeft een koophuis en een goede baan,
wat zouden de gevolgen voor hem kunnen zijn als ik me met mijn 2 kids hier op dit adres laat inschrijven?
ik vind het niet kunnen waarom hij het niet oké vindt het zou mij zoveel verder helpen hier in de gemeente
dus vandaar ook deze vraag van mij aan jullie ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn diverse gemeentelijke kosten die gebaseerd zijn op de samenstelling van het huishouden zoals de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Er zijn dus wel financiële gevolgen. Deze zijn echter goed te overzien. Er kunnen echter ook belastingtechnische gevolgen zijn bij het voeren van een gemeenschappelijke huishouding. Wanneer je meer dan 6 maanden een gezamenlijke huishouding voert, kun je voor de belastingdienst als partners worden gezien. Je kunt er voor kiezen om gescheiden of gezamenlijk aangifte te doen. Daarnaast zijn er mogelijk financiële gevolgen voor jou wanneer je op een ander adres samen met iemand anders ingeschreven staat.

Bronnen:
https://www.h-i-ambacht.nl/hia/ik-woon/dig...

Dat hangt af van de precieze plaatselijke regels. Er zullen waarschijnlijk gevolgen zijn voor gemeentelijke belastingen als afvalstoffenheffing. Dat gaat echter om relatief kleine bedragen (even met de natte vinger: een paar tientjes tot hooguit honderd a tweehonderd euro op jaarbasis, wat m.i. niet opweegt tegen de financiële voordelen die je hebt als je een huishouden deelt). Verder zijn de gevolgen ook vrij minimaal omdat hij een eigen woning heeft en een goede baan. Het kan vooral nadelig uitpakken wanneer er sprake is van huurtoeslag, Bijstand of AOW, en ik begrijp dat daar hier geen sprake van is. Jullie zijn bijvoorbeeld géén fiscaal partners, want dat ben je pas als je gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, samen een koopwoning op je naam hebt staan, samen een kind hebt of als één van de twee een kind van de ander erkent. Bij gewoon inwonen is daar dus geen sprake van. Naar alle waarschijnlijkheid zijn jullie wél elkaars toeslagpartner (zie http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagpartner/ ) en dat betekent dat voor het vaststellen van toeslagen jullie beider inkomen mee wordt genomen. Er zal geen sprake zijn van huurtoeslag, maar misschien wel van zorgtoeslag (afhankelijk van hoe 'goed betaald' zijn 'goede baan' is). Maar als ik er vanuit mag gaan dat iemand met een 'goede baan' minimaal modaal verdient, zal hij nu een minimale zorgtoeslag ontvangen - áls hij die überhaupt al ontvangt. Ik zie ergens in de reacties dat jij kinderen hebt en hij - meen ik te begrijpen - niet, dus er zal geen sprake zijn van kinderopvangtoeslag voor hem. (Daar heb ik ook de ballen verstand van trouwens..) Al met al zie ik voor hem geen echte problemen. Nu ben jij in overtreding doordat je ergens woont waar je niet bent ingeschreven en waarschijnlijk ergens bent ingeschreven waar je niet woont, dus het lijkt me hoe dan ook verstandiger als jij je gewoon inschrijft. Mocht jij nu trouwens nu recht hebben op volledige zorgtoeslag en/of een uitkering, dan zou het inschrijven op zijn adres daar wél gevolgen voor kunnen hebben. Maar dat laat ik even buiten beschouwing omdat de vraag daar niet over gaat en we daar ook te weinig informatie over hebben.

In de hierbovenstaande antwoorden zitten een aantal onjuistheden: 1. De zesmaandentermijn is sinds 2013 niet meer bepalend voor toeslagpartnerschap. Vanaf 2013 is het toeslagpartnerschap volledig gelijk aan fiscaal partnerschap. Behoudens een bepaalde groep van buitenlands belastingplichtigen. 2. Het hierbovengestelde dat er geen fiscaal partnerschap in deze situatie zou zijn is onjuist. Hoe zit het dan wel: Het gestelde t.a.v. de gemeentelijke belastingen is juist. Als Sabrinagabriell gaat samenwonen met haar vriend zal de gemeentelijke belasting voor de vriend iets omhoog gaan. Het gaat om maximaal een enkele honderd euro. Omdat er volgens de regelgeving sinds 2013 hier sprake is van fiscaal partnerschap c.q. toeslagpartnerschap (samenwonende partners met inwonend minderjarig kind of kinderern) zullen er zeker fiscale consequenties zijn. Maar die zullen enkel Sabrinagabriell betreffen. Zij zal de toeslagen die ze nu heeft gaan verliezen (huurtoeslag / zorgtoeslag / kindgebonden budget) Omdat de vriend goed verdient zal het gezamenlijke toetsingsinkomen geen recht geven op toeslagen. Te onderzoeken met: proefberekening toeslagen. (zie bron) Voor de vriend zijn er met alle waarschijnlijkheid geen fiscale gevolgen vanwege het inwonen van zijn vriendin met 2 kinderen. Als zijn toetsingsinkomen hoger is dan € 27.012 is er in de huidige situatie voor hem geen recht op zorgtoeslag. De hypotheekrenteaftrek wijzigt ook niet. Als er fiscaal partnerschap is kan de aangifte gezamenlijk worden ingediend (te verkiezen) waarbij de aftrekpost of aftrekposten fiscaal optimaal verdeeld kunnen worden. Als de vriend het hoogste inkomen heeft en de aftrekpost aan hem wordt toebedeeld is er exact dezelfde teruggave voor hem. En als er Box-3 inkomen is (vermogen) dan is er bij fiscaal partnerschap extra (bijna) € 25.000 vrijstelling. N.B: oorspronkelijk antwoord gewijzigd. Het 'morele'aanhangsel is door mij verwijderd. Er spelen hier teveel achtergrondzaken om iets van morele inbreng te rechtvaardigen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100