Als je voor een dement persoon zijn financiën regelt, ben je dan ook verantwoordelijk voor zijn schulden?

Ik heb een volmacht en betaal de rekeningen, (vooral bejaardehuis) maar er komt niet genoeg geld binnen, kunnen ze dat bij mij komen halen, deze persoon heeft geen kinderen.

Toegevoegd na 2 minuten:
VB een brief van een gerechtsdeurwaarder aan die persoon gericht (iets van lang geleden) komt nu voor, je kan toch geen demente mensen naar de rechtbank sturen. Hoever ben ik daar voor verantwoordelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet helemaal duidelijk is wat je met 'volmacht' bedoelt. Heb je een volmacht om de persoon te vertegenwoordigen en namens hem/haar te handelen, of ben je (slechts) gemachtigd om betalingen te verrichten? Voor het verantwoordelijk zijn voor de schulden van de betreffende persoon maakt het niet uit, dat ben je namelijk in beide gevallen niet. Maar voor hoe te reageren op de deurwaarder maakt dat wel uit. In het eerste geval is de betreffende persoon kennelijk onder curatele gestelde en kun je namens hem/haar wettig een antwoord geven. In het laatste geval kun je de deurwaarder slechts informeren over de situatie en kan ik je aanraden om zo snel mogelijk een onder curatele-stellingsprocedure te starten, zodat je die persoon kunt vertegenwoordigen en namens die persoon kunt handelen. Kortweg is het antwoord dus: nee, je bent niet direct verantwoordelijk voor de schulden van de ander. Nog iets: Mocht er (later) nog sprake zijn van een erfenis met mogelijk een negatief saldo (schuld) dan kun je zo'n erfenis beneficiair aanvaarden, dat betekent feitelijk, je accepteert de erfenis onder de voorwaarde dat er een positief saldo overblijft. Bedenk hier dan wel bij, dat als het uiteindelijk een weigering wordt, dat je dan in principe nog geen theekopje uit de erfenis mag halen.

Als je slechts zijn financiën regelt en meer niet,kan men jou voor die schulden niet aansprakelijk stellen, tenzij je die schulden in zijn naam zelf hebt veroorzaakt.

Nee dat kan niet Zelfs al ben jij zijn enige erfgenaam dan hoef je de erfenis (dan schulden) niet te aanvaarden en hoef je ze ook niet te betalen (al heb je dan ook geen recht op eventuele bezittingen). Bel die gerechtsdeurwaarder en leg uit dat de persoon dement is en hoe dat op te lossen is. Regel desnoods een dementieverklaring van een arts. Hoe kan het dat er te weinig binnenkomt want veel zal er ook niet uitgaan toch?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100