Wat doet de politie eraan als ik te laat thuis kom?

Ikzelf ben een meisje van bijna 16 jaar en heb het nogal lastig thuis atm.. Ik heb een heleboel aan mn hoofd en ben daarom ook bijna nooit thuis. Nu ga ik heel vaak met vrienden weg om gewoon even aan de problemen thuis te ontsnappen. Hun zijn meerderjarig. Maar morgen wilde ik graag met ze weg tot een uur of twaalf. En dat zeg ik ook gewoon tegen mijn ouders, maar als ze het daar niet mee eens zijn, en ze bellen de politie, wat doet de politie dan hieraan? En zijn mijn vrienden dan strafbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als een meisje van 16jaar uitgaat en om twaalf uur nog niet thuis is, zal de politie niets doen als ouder snaar de politie bellen. Het wordt anders als jij beloofd hebt om twaalf uur thuis te komen en om , pak weg vier of vijf uur nachts nog niet thuis bent. Je meerderjarige vrienden zijn niet strafbaar, zolang zij jou nergens toe dwingen. Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen daden. Hoe laat de jeugd (16-18jaar) thuis moet komen varieert, maar uit de J/M Pubers-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de ‘schippermethode’: onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen. Ook voor ouders en voor politie die gebeld wordt door ouders die zich zorgen maken geldt: vanaf een jaar of 16 mogen steeds meer pubers zelf bepalen hoe laat ze de terugreis aanvaarden. Zo wordt het jouw verantwoordelijkheid. Verantwoording aankunnen moet men leren, het is ook een taak van de ouders hun kinderen die kans te geven dit te leren. Bovendien leer je zo ook dat een extreem stapweekend niet handig is als men de volgende dag bv weer vroeg moet opstaan. Als ouders alles maar voorkauwen, leert men minder snel. Toegevoegd na 9 minuten: Ook voor een meisje van bijna zestien staat de politie niet in de startblokken om jou ergens rondom twaalf uur op te komen halen. Zij zullen de ouders hooguit adviseren om via de mobiel contact te krijgen met hun kind.

Bronnen:
https://www.jmouders.nl/opvoeden/puberteit...

In principe gaat de politie niet tussenbeide komen voor een 16 jarige die vooraf heeft aangegeven dat ze om twaalf uur naar huis wenst te komen. Het wordt een ander verhaal indien jouw ouders (als ze al naar de politie zouden bellen - want daarmee dreigen resulteert lang niet altijd in daden) iemand bij de politie ervan kunnen overtuigen dat jouw welzijn in gevaar is door ofwel de vrienden waarmee jij op stap bent ofwel door de plaats waar jij je zou bevinden op een nachtelijk tijdstip. Indien één van jouw vrienden of de locatie waar jij naartoe gaat bijvoorbeeld op een slecht blaadje staat bij de politie dan kan een daadwerkelijke tussenkomst plots wel tot de concrete mogelijkheden behoren. Het enige wat jij kan doen om dit te vermijden is ofwel toch maar vroeger naar huis komen en anders duidelijke signalen geven aan jouw ouders. Zeg hen dat het er jou niet om te doen is om hen op te jutten maar dat JIJ dringend nood hebt aan een andere omgeving met andere mensen waarbij jij wel ongeremd jezelf kan zijn. Wees eerlijk met hen over hoe jij je gevangen voelt in de huiselijke context. En misschien, héél misschien kan één van beide ouders daar iets mee in jouw voordeel ;-) Als dat gesprek toch niets oplost en je blijft de drang voelen om uit te gaan dan zal jij toch uitgaan (dat herken ik nog uit mijn eigen jonge tijd - haha) daar kan dan niemand nog een rem opzetten. Hou je echter wél aan de afspraak om dan om 12 uur ook effectief thuis te zijn. Wees zelf de betrouwbare persoon die je misschien mist in anderen in jouw omgeving. Dan kan jij daar trots op zijn en dan kan jij daar op wijzen als er later een discussie komt over het tijdstip van jouw thuiskomst. Ik wil met geen van jullie allen wisselen want... ik weet wat het is om in jouw positie te vertoeven en dat is bijzonder frustrerend. en ik weet hoe bang ouders zijn als hun meisje vrouw wordt... ze kan namelijk 'ongewenst' zwanger raken en dan begint de miserie pas echt... Onderschat de angst van jouw ouders dus niet meisje, ze willen jou misschien wel wat meer vrijheid gunnen maar misschien/wellicht is er in hun leven iets onaangenaams gebeurd waarvoor ze jou willen behoeden. Praat met hen (met hen samen of met elk afzonderlijk) en hou rekening met hun beperkingen, toon er ook begrip voor en vind een manier om van hen te houden zoals zij zijn. Ze hebben het ongetwijfeld heel goed met jou voor ;-) Succes ermee!

De politie zou er niet echt wat aan doen, behalve een gesprekje met je voeren. Je hebt daarbij wel kans dat ze je op straat staande zullen houden mochten ze je tegenkomen, en daarbij kan het voorkomen dat ze jeugdzorg inschakelen (als dat nog bestaat) Ik hoop dat je wat aan deze reactie hebt

Ik denk dat je naast deze goede adviezen er meer aan hebt om de lastige situatie thuis beter te kunnen "handelen' wellicht is een gesprek met een vertrouwenspersoon een idee. Je hebt zo duidelijk vluchtgedrag van je thuissituatie dat je wellicht in overleg met school, huisarts, familie, ouders van vrienden en eventueel jeugdzorg, (tijdelijk) ergens anders zou kunnen gaan wonen. Succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100