Hoe komt het dat in zo'n klein land zulke verschillen in de mentaliteit van mensen in regio's bestaan? En bestaan deze verschilen wel echt?

Volgens veel mensen zijn Zeeuwen zuinig, Amsterdammers brutaal, Limburgers maken moeilijk contact, Groningers stug. Klopt dit? Zijn het niet gewoon vooroordelen die nergens op slaan? En waar komen deze aannames vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is wel een verschil in mentaliteit per regio...in grote lijnen zijn deze beoordelingen ontstaan doordat buitenstaanders bepaalde trekjes zijn opgevallen... Uit eigen ervaring weet ik dat er ook veel van klopt. Vroeger reisden mensen veel minder, en kwamen dus minder met andere groepen Nederlanders in aanraking dan tegenwoordig. Daardoor kon er een soort regionale mentaliteit of gedragscode ontstaan...je kunt je voorstellen dat mensen in een drukke stad heel anders met elkaar omgaan dan op het platteland, waar je naaste buur 5 km verder woont... In de huidige tijd merken we de restjes hiervan nog wel op, maar het verdwijnt in rap tempo. We verhuizen en reizen veel meer door het land en zelfs door de wereld. We hebben veel immigranten uit diverse culturen... Ook de tv en radio hebben onze wereld aanzienlijk veelzijdiger gemaakt... De enige reden waarom het nu nog bestaat is uit nostalgie, en uit een gevoel van angst om onze identiteit te verliezen...

Het zijn vooroordelen over mensen die vaak niet kloppen omdat ze 1 persoon kennen die zo is en men denkt dan dat dan heel die bevolking zo is. Toegevoegd na 5 minuten: iedereen wordt dan over één kam geschoren

Grosso modo en zeker historisch kloppen dergelijke (voor)oordelen, maar gelet op de mobiliteit en de meer open maatschappij dan vroeger is er toch wel e.e.a. veranderd. Toch herken je nog steeds kenmerken bij de autochtone bevolking en dat versterkt dus soms wel het vooroordeel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100