Zijn in Rusland minder voornamen in gebruik dan in Nederland?

Ik heb wel eens de indruk dat er minder Russische dan Nederlandse voornamen in (algemeen) gebruik zijn. (Te) simplistisch gesteld lijkt het of bijna alle Russische vrouwen Elena, Natasja, Irina of Jekaterina heten.

Klopt dat?

Iets wetenschappelijker verwoord:

Stel dat we, om bij de vrouwen te blijven, de top-5 Russische meisjesnamen nemen, en we kijken hoeveel procent van alle Russinnen een voornaam uit die top-5 hebben. Is dat minder dan 95%? Dan nemen we de top-6 van Russische meisjesnamen. Nog steeds minder dan 95%? Dan nemen we de top-7. Enzovoort, tot we minimaal 95% van de Russische vrouwen te pakken hebben.

Hetzelfde doen we bij de Nederlandse meisjesnamen.

Mijn gevoel zegt dat je in Rusland al 95% te pakken hebt bij de top-40 van voornamen, en in Nederland pas bij de top-100 - of zoiets.

Even los van de precieze getallen (die waren slechts ter illustratie, een fictief voorbeeld dus) - is de variatie in voornamen in Rusland inderdaad kleiner dan die in Nederland?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, er zijn in Rusland minder voornamen in algemeen gebruik. De Russen zijn bijzonder traditioneel. De top 10 staat vol namen die al eeuwen populair zijn en de topnamen komen relatief gezien heel veel voor. Maar liefst 58,4% van de jongens en 53,6% van de meisjes kreeg een naam uit de top 10. Ter vergelijking: in Nederland kreeg in 2012 slechts 8,1% van de jongens en 7,2% van de meisjes een toptiennaam. Wat opvalt aan de Russische namen is… het gebrek aan Russische namen. In de twee toptiens is geen enkele naam van Russische–Slavische oorsprong te vinden. De Russen kozen de namen van hun kinderen eeuwenlang van de heiligenkalender en er zijn nu eenmaal maar weinig heiligen met een Slavische naam. 58% van de jongens kreeg één van deze namen: Aleksandr, Sergej, Dmitri, Andrej, Aleksej, Maksim, Jevgeni, Ivan, Michail of Artjom. 53,6% van de meisjes kreeg één van deze namen: Anastasia, Jelena, Olga, Jekaterina, Natalja, Anna, Tatjana, Maria, Irina of Joelia.

Bronnen:
http://www.vernoeming.nl/populairste-voorn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100