Kunnen wij in NL zonder in en export overleven?

Stel dat Nederland een eiland zou zijn en verder nergens land. Zouden we dan genoeg eten kunnen verbouwen om te kunnen overleven met zn allen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja hoor. Alleen vlees eten zou drastisch verminderd moeten worden. Wij gebruiken zoveel bronnen in NL dat er 2 globes nodig zouden zijn om de 't huidige consumptieniveau in stand te houden (als iedereen 't zelfde consumptiepatroon zou hebben). Dus de consumptie zou ongeveer moeten halveren. En om meer landbouwgrond creëren waarschijnlijk - minder wegen. Dat kan, als nl. iedereen dicht bij zijn werk gaat wonen en de fiets pakt. Als de rest oceaan zou zijn, dan zouden we trouwens voorlopig vis te over hebben.

Ja, we polderen net zo veel land in tot dat we genoeg landbouwgrond hebben ;-).

Jawel hoor. Nederland zou theoretisch prima autarkisch kunnen bestaan. We produceren nu al veel meer voedsel dan we opkunnen. We zouden flink in onze welvaart teruggaan maar zelfs met de bijna 17 miljoen mensen van vandaag de dag zouden we het prima moeten kunnen rooien hier.

Ik denk van niet, immers hoe zit het met de brandstof (benzine? electriciteit?), wat volgens mij niet allemaal te vervangen is door ons gas. En ook de veestapel leeft van veel geimporteerde soja, dus die zou het niet overleven. Misschien als we allemaal vegetariër worden, maar dan nog... En dan heb ik het nog niet over de kleding en medicijnen...

Maak je geen illusies mensen, zonder import export zou nl nooit overleven. Je kan wel zeggen dat we veel landbouw producten exporteren, maar 50% hiervan is suikerriet en mais voor het vee. Daarkomt bij omdat de grond zo intesief gebruikt wordt we allemaal bemestingsstoffen etc nodig hebben die uit het buitenland komen. Tevens heeft nl geen eigen olie vooraard, dus gaan we al dat land met de hand bewerken, dat gaat ook niet lukken. BNP in nl = 505 mlr export = 365 mlr import = 201 mlr, doe het rekensommetje en zie dat er niks overblijft in nederland.

Qua voedsel is het geen probleem Nederland heeft een enorm voedseloverschot ondanks het kleine percentage landbouwgrond en boeren in de bevolking. Maar dan zit je dus wel terug in de tijd van de aardappeleters want ijzererts en koper moeten we bijvoorbeeld al importeren.

Eten verbouwen zal best lukken, maar olie wordt al een probleem, en sommige dingen zullen veel duurder worden. Daarnaast exporteren we heel veel, dus ook de werkgelegenheid zullen we anders moeten verdelen.

Niet als we dit niveau van welvaart willen houden. Nederland is van oudsher een handelsland dus import en export.

neen , geen enkel west-europees land kan aan "splendid isolation" doen. Deze term verwijst naar het verenigd koninkrijk die dat ook ooit geprobeerd hebben. voedingsgewijs is het wel mogelijk te overleven zonder import, allen zal ons voedingspatroon drastisch moeten aangepast worden. Zie het schilderij van VanGogh "de aardappeleters" en adieu mediteraanse keuken.

Ik ben bang van niet. We zijn in onze economie inmiddels afhankelijk geworden van veel half-fabricaten en grondstoffen uit andere landen. We zouden een tijdje voort kunnen op onze eigen veeteelt en verbouwde aardappelen en groente, echter is door de regering veel van deze 'resources' verminderd om Nederland een export land van 'Informatie en dienstverlening' te maken....En beetje zo'n .com-hype.