Hoe komt het dat sommige mensen zo ontzettend streng zijn voor zichzelf en voor anderen, wat regeltjes betreft?

Laatst had mijn man zijn auto snel even voor de oprit van de overbuurman gezet omdat hij even iets moest pakken weer weg moest.

Nog geen minuut later staat de buurman op de stoep.
Vraagt of de auto van ons is (terwijl hij dat donders goed weet). Hij zegt op rustige monotone toon: 'Dat accepteer ik niet'. 'Daar ben ik niet van gediend'. Ik wist even niet wat ik moest zeggen. Dus ik leg hem uit, dat mijn man direct weer weg gaat, maar hij bleef maar herhalen dat hij daar niet van gediend was.

Waarom zijn mensen zo star?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik heb ook een starre periode in mijn leven gehad. Jezelf te veel discipline opleggen, en dat was dan op het gebied van gezond eten en een bepaalde moraal erop nahouden. Ik had toen moeite dat andere mensen deden wat ik mezelf verbood. Dus gewoon genieten van het leven en doen waar je zin in hebt. En dit heeft inderdaad te maken (zoals xinix al zegt) met oud zeer. Ik was toen niet goed in contact met mn gevoel en leefde meer vanuit mn verstand. regeltjes die jezelf oplegt. Het is een soort van mechanisme waar je een beetje in kan groeien. Gelukkig kreeg ik op een gegeven moment door dat je van zo'n manier van leven niet gelukkig wordt, en heb ik (bijna) alles over boord gegooid qua discipline en regels. Dit heeft me erg goed gedaan. Dit is in ieder geval mijn ervaring, had kan bij andere mensen anders werken. Maar ik weet wel zo goed als zeker dat hetgeen je je zelf niet "gunt", dat je daar ook moeite mee hebt om dat een ander te gunnen.

Waarschijnlijk uit angst. Doordat mensen zich veilig willen voelen sluiten ze zich op op hun eigen territorium. Door daar inbreuk op te maken, voelt de buurman zich bedreigd, en niet meer veilig. Jammer dat hij niet inziet dat het een schijnveiligheid is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100