Wat betekent de lichaamstaal wanneer iemand (met de ellebogen op tafel) de mond verbergt met gevouwen handen tijdens het praten?

Toegevoegd na 24 minuten:
Het viel mij n.l. op bij iemand die,voor zijn beroep, iets belangrijks moest bespreken met mij.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ellebogen op tafel in combinatie met de gevouwen handen wordt ook wel de 'bidhouding' genoemd. Het kan arrogantie, ijdelheid, maar ook nauwverholen onzekerheid zijn. Je moet nonverbaal gedrag in context zien van de situatie. Bijvoorbeeld armen over elkaar betekend niet alleen een verdedigende houding, maar ook dat je het koud kan hebben. Verder moet je de 'gedragingen' in clusters zien. Bijvoorbeeld: armen over elkaar, de voeten die richting de deur wijzen en de wenkbrauwen omlaag. Het is kan dus net zo goed onzekerheid zijn als arrogantie, maar gezien de situatie kan jij dat beter aanvoelen. Toegevoegd na 1 minuut: Voeten en ogen zeggen ook veel. Probeer daar maar eens op te letten de volgende keer in zo'n situatie.

Naar mijn idee is het een houding van iemand die met zorg de woorden zoekt waarmee hij het beste kan uitdrukken wat hij wil zeggen. Soms kost het de spreker enige moeite om de juiste woorden te vinden. Deze houding biedt dan misschien een bepaalde rust en concentratie om de juiste woorden te vinden. In een documentaire over de bekende advocatenbroers Anker meen ik een van de broers deze houding wel eens te hebben zien aannemen. Zij kiezen hun woorden steeds met veel zorg, omdat ze gebonden zijn aan juridische regels en tegelijk perfectionistisch zijn in hun taalgebruik en in hun werkzaamheden. Toegevoegd na 21 uur: Je zou deze houding en dit gedrag kunnen beschrijven als "bedachtzaam", dus voorzichtig en niet gehaast.

Als iemand (met de ellebogen op tafel= stabiliteit, concentratie, soms gezag of ) en daarbij de mond verbergt door zijn/haar handen (symmetrisch?) voor de mond houdt (handen voor de mond houden = aandachtig luisteren) en wil in de meeste gevallen vanuit iemand komen die weloverwogen al tot een besluitvorming is gekomen. Weloverwogen is dan tevens voorbereid op mogelijke reacties van de gesprekspartner. Probeer in vervolg maar eens te letten op TV in debatten of interviews (aan een tafel) welk effect na eerst deze 'bidhouding' heeft als deze verandert en ineens de handen opent en op tafel legt (soms losjes over elkaar heen) Bijna altijd komt er dan een concluderende of samenvattende zin ;) Toegevoegd na 2 minuten: http://www.mupload.nl/img/uv4dsrzgiou.jpg

Een goede manier om lichaamstaal te 'ontcijferen', is door het na te doen. Ga zelf met je ellebogen op tafel en met je handen voor je mond zitten, hoe voelt dat? Voor mij voelt het alsof ik diep nadenk, alsof ik de juiste woorden moet zitten. Misschien om een naar bericht zo zacht mogelijk te vertellen>

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100