Waar komt de naam Euler vandaan?

In Duitsland kom je de naam Euler vrij veel tegen. Nu is een Eule een uil, dus bij Euler denk ik aan de Nederlandse achternaam Valkenier, maar dan met een uil in plaats van een valk.

Was het vroeger in Duitsland gebruikelijk om iets met een uil te doen, zoals bij ons met valken het geval was?

Zo ja, wat deed de "uilenaar" dan met zijn uilen?

Zo nee, waar komt de naam Euler dan wel vandaan?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ook een uil werd, evenals de valk, gebruikt voor de vogelvangst. Etymologisch is Euler afgeleid het Middelhoogduitse Au (Ouwe), hetgeen een vochtige weide betekent. Dat is de reden waarom de naam Euler (Auler, Oewler) oorspronkelijk werd toegewezen aan elke eigenaar van een vochtige weide.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Falconry
http://www.euler.ch/

Daar zijn nog al wat mogelijkheden voor; van wiskundige, pottenbakker, maankraters en programmeertalen... http://www.enzyklo.de/Begriff/Euler Afhankelijk in welke context, zal het vroeger over pottenbakkers en uilen(bergen) gaan. Niet de jacht met uilen, aangezien uilen itt valken nachtdieren zijn en daarmee lijken ze me niet geschikt voor de jacht. Ook het trainen van uilen lijkt me problematisch.

In het museum voor wild en natuurbeheer in Doorwerth stonden inderdaad wat opstellingen met valse uilen (zoiets als meneer den Uil) of met levende uilen (voorbeeld met opgezette uil). Als een uil zich overdag open en bloot vertoont dan proberen de kleinere vogels hem met man en macht weg te jagen. Een uil aan een touwtje met wat kale takken voorzien van vogellijm is een erg goede manier om kleine vogeltjes te vangen. We hebben wel eens een bosuil verstoord die zodra hij begon te vliegen opgemerkt werd door de kraaiachtigen in de buurt en behoorlijk werd nagezeten. Ik denk dus dat de voorouders van Leonard Euler inderdaad sijsjeslijmers waren. De maquette van de opstelling om slechtvalken te vangen , met lokduiven, klapeksters om de boel in de gaten te houden en allerlei touwtjes, netjes en schuilplaatsen was helemaal uniek. Overbekend zijn natuurlijk de ingenieuze eendenkooien en vinkenbanen die nog in grote getale zijn terug te vinden. De kleine plasjes in de Betuwe zijn overigens ook nog steeds vaak voorzien van wat lokeenden ten behoeve van de jacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100