Is de derde wereld meer afhankelijk van de eerste wereld of is het misschien andersom?

Wij besteden uiteraard geld aan ontwikkelingshulp en dergelijke.

Maar hoe groot is het effect van:

- goedkope arbeid (in sommige branches zelfs slavenarbeid) waar wij van profiteren.
- goedkope grondstoffen waar wij voor een gunstige prijs aan komen, maar waar men lokaal niet beter van wordt (door lage, soms zelfs door ons opgelegde prijzen, bijv. bij koffie).
- het door ons dumpen van onze massaproducten in derdewereldlanden, waardoor we er nog iets van winst uithalen (maar wel de lokale markt verzadigen, om niet van overspoelen te spreken)
- de internationale wapenhandel (wapens zijn producten, die verkopen we net zo hard aan landen die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven en die in andere opzichten afhankelijk zijn van ontwikkelingshulp).

Er zijn meer factoren, ik denk dat ik ze niet allemaal hoef te noemen, wat zou er heel concreet gebeuren als wij bovenstaande niet meer konden uitvoeren? Houden wij de armoede eigenlijk niet in stand voor ons eigen gewin?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is net als met de bio-industrie, we weten het maar half, en eigenlijk willen we niet weten hoe erg de wereld in elkaar steekt. Met dooddoeners wordt het goedgepraat dat mensen voor een kommetje rijst per dag werken. En zolang wij die mensen daar niet leren lezen en schrijven, zullen ze nooit weten dat ze het ook beter zouden kunnen hebben. Ik weet dat het moeilijk is de wereld te verbeteren, en dat moeten we ook niet morgen al bewerkstelligd willen hebben, maar we mogen er zeker niet zo trots op zijn dat we het hier zo goed voor elkaar hebben, als dat te danken is over de rug van arme mensen elders in de wereld.

Het antwoord kan vele malen korter zijn dan je uitgebreide omschrijving, de derde wereld kan niet bestaan zonder de eerste maar andersom ook niet, in deze symbiose houden we elkaar in stand.

Beide zijn afhankelijk van elkaar en de geldstromen die daar bij horen gaan naar de rijkere mensen in 1ste en 3de wereld. De hele economie drijft op tegenstellingen en kan alleen maar "beter" worden door de tegenstellingen groter te maken. Denk aan stoken tussen bevolkingsgroepen, het rijker maken van de rijken en het armer maken van de armen. Als rijk niet rijker kan en arm niet armer worden er meer mensen arm gemaakt waardoor de rijken minder in getale worden. Het nut dat de 3de wereld ons brengt is dat we daar afval kunnen dumpen die hier niet in de doofpot past. Het vervelende is dat het voor bijna alles opgaat.

Wij zorgen er voor dat ze niet terugvallen in de middeleeuwen en proberen oorlogen tegen te gaan, bovendien investeert het westen in de infrastructuur en industrie van die landen. 3e wereld landen maken in ruil daarvoor lage prijzen van goederen mogelijk. Zodra er niet meer wordt geinvesteerd in 3e wereldlanden gaat het daar flink mis. Denk daarbij aan massale hongersnoden, oorlogen, en het verdwijnen van kennis.

Afhankelijkheid veronderstelt passiviteit, dus is rijk niet afhankelijk van arm. Maar we zijn inderdaad niet beter bezig dan in de koloniale periode. Het beroerde is dat in omgekeerde situatie het precies hetzelfde zou zijn. Ik schaam me toch kapot als ik al die onnodige armoede zie! Als we zouden willen hadden we het paradijs op aarde, maar zo beschaafd zijn we nog niet.

Ik denk niet dat wij afhankelijk zijn van de derde wereld. De definitie van de derde wereld geeft aan dat deze per hoofd een bepaalde armoede kent, geen noemenswaardige technologische of maatschappelijke ontwikkeling kan doormaken. Er is een sterk verschil tussen Ethiopië (een derde wereld land) en Thailand (waar wij veel van onze kleding vandaan krijgen uit kinderhanden). Zeggen dat we wel afhankelijk zijn van een derde wereld land, is enerzijds wellicht het nemen van verantwoordelijkheid voor een mogelijk 'behouden' van dit verschil, echter lijkt het mij meer dat dit een zogenaamde acceptatie van de situatie is en zeggen dat het bijna 'nodig' is dat er een derde wereld is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100