Wat bedoelt men met de "Hollandse gezelligheid?" Het schijnt dat veel Nederlanders overzee " dit missen.

Is dat misschien het kneuterige gedoe met koffie en een blik koekjes, waarvan na 1 de deksel er weer op gaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben uit een ander Europees land teruggekomen na 10+ jaar, i.d.d. omdat ik de Hollandse gezelligheid miste, maar dat was de gezelligheid die past bij een bekende omgeving en bij het gemak van een overeenkomstige achtergrond. Als ik in dat land vertelde dat ik uit Amsterdam kwam, dan ging het gesprek daarna over drugs, hoeren en euthanasie. Bovendien was 'roddelen zonder consequenties' not done. Er werd veel en vaak geroddeld over je vijanden, maar niet onschuldig over de buurvrouw. Daarnaast was het zo, dat je niet bij mensen die je goed kent kan binnenlopen voor een kop koffie of een wijntje. Not done!

Ze bedoelen daarmee dat het in het buitenland voor nederlanders soms lastig is om aansluiting te vinden. Ze vergeten daarbij dat het voor buitenlanders in Nederland net zo lastig is om aansluiting te vinden. De 'gezelligheid is niet typisch nederlands (Hoewel het woord niet te vertalen is). Echter het gevoel 'onderdeel van de groep' te zijn, missen ze. En dagt komt omdat je altijd een buitenstaander blijft in het buitenland, totdat je de trek naar je geboortegrond los kan laten. Toegevoegd na 53 seconden: De gezelligheid is dus het behoren tot een groep en ongesproken elkaar begrijpen wat je daardoor krijgt. hierdoor onstaat -dor gelijke cultuur en afkomst gedreven- begrip van elkaar, ook als je elkaar eigenlijk niet kent.

Juist dat kneuterige inderdaad. Geen enkel ander land heeft uberhaupt een woord voor 'gezellig'. Das toch best bijzonder aan ons landje!

Met dit lied accocieer ik de oer hollandse gezelligheid..... Natuurlijk kan je het zo gezellig maken in de tijd van nu. Maar toen was geluk heel gewoon....... Buiten huilt de wind om 't huis Maar de kachel staat te snorren op vier Er hangt een lapje voor de brievenbus En in de tochtigste kieren zit papier Wij waren heel erg arm En niemand hield van ons Maar we hadden thee en nog geen tv Maar wel radio en lange vingers We gingen nog in bad Haartjes nat, nog even op Totdat vader zei: "Vooruit, naar bed" Dan kregen we een kruik mee Gezichten op 't behang Maar niet echt van binnen bang Toen was geluk heel gewoon Buiten huilt de wind om 't huis Maar moeder breit een warme sjaal En het ganzebord op tafel Stond er de volgende morgen nog helemaal Ook gingen wij naar 't bos Daar zijn we toen verdwaald Van de weg geraakt, carri�re gemaakt Heel die pannekoekensmaak vergeten En Nederland herrees Onder Drees, Fanny Blankers Koen Die won vier maal goud in Londen Als je jokte was dat zonde De legpuzzle kwam klaar In het derde vredesjaar Toen was geluk heel gewoon Die schooltas bleek het eerste teken Dat de zaak al was bekeken Voor zover je zonder plichtsbesef Je leven leed, je leven leed Toen was geluk heel gewoon Buiten huilt de wind om 't huis Maar binnen stond de kolenkit paraat En de stoep waarop geknikkerd werd Was het belangrijkste stukje van de straat En Nederland was groot En niemand ging nog dood En gezelligheid kende nauw'lijks tijd Bij waxinelichtjes van Verkade We gingen nog in bad Haartjes nat, nog even op Totdat vader zei: "Vooruit, naar bed" Dan kregen we een kruik mee Gezichten op 't behang Maar niet echt van binnen bang Toen was geluk heel gewoon Toen was geluk heel gewoon

In het buitenland ontkom je er bijna niet aan dat je je eigen moederland gaat idealiseren, zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Je verlangt terug naar een Nederland dat helemaal niet bestaat en nooit bestaan heeft, bijna net zoals veel mensen terug verlangen naar 'vroeger toen alles beter en simpeler' was.

Inderdaad... in een kringetje speculaasjes in de koffie dopen, gadegeslagen door een schilderij van een huilend sigeunerjongetje en een houtgesneden hertenkop. Een perzisch tapijtje op tafel, en alles wat je in goed vertrouwen aan de buurvrouw hebt verteld is binnen een paar uur bekend in de hele straat. Het vijftigerjarensfeertje. Schijnt gezellig te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100