Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag mijn werkgever zonder mijn goedkeuring mijn foto op hun website zetten.?

Toegevoegd na 3 minuten:
op hun bedrijfs internet site.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dit is niet netjes. Als hier vooraf geen toestemming voor heeft gevraagd heeft, verdient dit geen schoonheidsprijs. Je kunt vragen of hij deze foto eraf wil halen of de foto zo laat bewerken dat je niet meer herkenbaar in beeld bent, als je hier echt bezwaar tegen hebt. Ook kun je aangeven dat je in de toekomst liever niet herkenbaar op foto's of op internet afgebeeld wilt worden.

Je kunt je eventueel beroepen op het portretrecht, maar als je niet in een compromitterende situatie afgebeeld bent, of je bezwaren op een andere manier hard kunt maken, maak je weinig kans. Je baas heeft opdracht tot deze foto gegeven en als hij het belang van deze foto kan aantonen, kan het een lastig vraagstuk worden.
Als je wist dat de foto gemaakt werd, had je eigenlijk op dat moment al aan moeten geven dat je niet wilde dat de foto ooit gepubliceerd zou worden. Als je op zo'n moment geen bezwaar maakt, kan men er van uitgaan dat je impliciet toestemming hebt gegeven.

Het portretrecht is een aspect van het auteursrecht; het wordt in Nederland dan ook geregeld in de Auteurswet 1912 (art 19-21). Het verschil tussen portretrecht en auteursrecht kan worden uitgelegd aan de hand van het volgende voorbeeld. Als een fotograaf iemand op de foto zet, komt het portretrecht toe aan de afgebeelde persoon en de auteursrechten aan de fotograaf.

Het portretrecht is persoonlijk; het kan alleen worden uitgeoefend door de afgebeelde persoon (of diens nabestaanden.

Als de afbeelding niet in opdracht van of ten behoeve van de afgebeelde persoon is gemaakt, is het portretrecht beperkt. De afgebeelde persoon kan zich dan alleen maar verzetten tegen publicatie (openbaarmaking), voor zover die persoon een redelijk belang heeft om zich daartegen te verzetten. Er is geen grond om het maken van de foto zelf te verbieden. In de woorden van de Auteurswet 1912:
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

In principe niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee, als het een foto is van jou alleen mag dat niet zonder jou toestemming. Als je er bezwaar tegen heb kun je je beroepen op het portretrecht.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wie een foto maakt, heeft daarop het auteursrecht. Dit geldt natuurlijk ook voor portretfoto's. Maar publiceren van foto's van personen mag niet zomaar. De geportretteerde heeft ook bepaalde rechten. Dit heet het portretrecht. Op grond van zijn portretrecht mag de geportretteerde bijvoorbeeld de foto zelf kopiëren en zelfs publiceren, mits de naam van de fotograaf maar genoemd wordt.

Een portret dat zonder opdracht is gemaakt, mag alleen worden gepubliceerd als daarmee geen redelijk belang van de geportretteerde in gevaar komt. In veel gevallen gaat het dan om een privacybelang. Als de foto nieuwswaarde heeft, moet dit privacybelang worden afgewogen tegen het belang van vrije meningsuiting.

Deze regels gelden natuurlijk net zo goed voor films in plaats van foto's.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
"Wie een foto maakt, heeft daarop het auteursrecht."
Is dit zo? Als ik een foto maak van bijvoorbeeld de Nachtwacht dan mag ik deze vrij publiceren?
Nee dat mag niet.
Zelf als de foto op het werk is gemaakt, moet je werkgever aan jou toestemming vragen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding