Iemand kan zelf ontslag nemen of ontslagen worden door de werkgever. Er bestaan geen andere mogelijkheden om iemand te ontslaan.
Als je ontslagen wordt dan kan de werkgever dat op twee manieren:
1) Via een aangetekende brief (per post) én dat moet uiteraard ondertekend worden door de werkgever. Eén handtekening is voldoende. Als de postbode komt aanbellen dan moet de bestemmeling dan tekenen voor ontvangst. Zo kunnen beide partijen bewijzen of het ontslag al dan niet op tijd werd gegeven.
2) Via een gerechtsdeurwaarder (met een gerechtsdeurwaarderexploot), die het exploot persoonlijk komt overhandigen aan de werknemer. Ook dan ondertekent de werkgever op voorhand en moet de werknemer tekenen voor ontvangst.
Als je zelf ontslag neemt dan kan je dat op drie verschillende wijzen:
1) Via aangetekende brief (per post), op dezelfde manier zoals hierboven staat omschreven, maar dan moet de werkgever tekenen voor ontvangst vooraleer het ontslag geldig is betekend.
2) Via het gerechtsdeurwaardersexploot), ook op dezelfde manier zoals eerder werd aangehaald. Ook nu moet de werkgever tekenen voor ontvangst.
3) Een dubbel laten ondertekenen voor akkoord, rechtstreeks bij je werkgever. Het is belangrijk dat de werkgever de opzeggingsbrief ondertekend, want doet hij dat niet of vergeet een andere partij te ondertekenen, dan is het ontslag niet geldig.
- Bronnen:
-
Wet op de Arbeidsovereenkomst (BELGIË)