Is er een verband tussen mensenmassaas en 'onbeschoft' gedrag?

Is er onderzoek naar gedaan bijvoorbeeld met dieren. Met mensenmassaas bedoel ik dus steden als NYC die bekend staan dus onbeschoft of asociaal gedrag van de inwoners zelf. Ik weet inmiddels dat dit nergens op slaat maar waarom blijft zo'n imago toch hangen. Het zelfde geld in mindere mate voor de grotere Nederlandse steden. Dus meer mensen op 1 plaats word je vanzelf zo, ongeacht wie?

Toegevoegd na 52 seconden:
Hufterig gedrag is misschien een populairdere term op dit moment!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ergens een groot aantal mensen aanwezig is die elkaat niet kennen, gaan ze zich hufteriger gedragen dan ze normaal gesproken zouden doen. Denk aan voordringen in winkels en openbaar vervoer, voetbalvandalisme, grote mond tegen overheidsdienaren, weggooien van afval buiten de bak en verkeersgedrag dat men in de eigen woonwijk nooit zou vertonen.

Dat heet groeps druk.Betekenis ' groeps·druk (de; m)  1 sociale dwang binnen een groep waardoor iemand tot bep. gedrag kan vervallen Je bent dus sneller geneigd iets te doen wat niet hoort dan dat je alleen bent.

Je zegt zelf al dat het niet klopt. Er is geen causaal verband tussen een omgeving waar veel mensen wonen, en het gedrag dat daar dus kennelijk uit voort zou moeten komen. Het zal veelal de perceptie zijn doordat je geconfronteerd wordt met meer mensen, en dus de kans groter is dat je onaardige mensen tegenkomt. Verder biedt een drukke community ook meer kansen tot het exploiteren van mensen (bijv. voor een zakkenroller is een dorp niet zo interessant). Het ligt dus aan andere zaken. Er zijn tussenliggende factoren en interveniërende variabelen die ervoor zorgen dat dat idee bestaat. Er zal geen legitiem onderzoek te vinden zijn naar dieren, en al helemaal niet op een manier dat het geëxtrapoleerd zou kunnen worden naar mensen. Alle diersoorten (voor het gemak even incl. de mens) onderling verschillen te veel om het eea te generaliseren.

Er bestaat zoiets als "massapsychologie". Bij een voetbalwedstrijd goed waar te nemen: het is moeilijk om niet mee te gillen en te roepen als je in het stadion zit. Ook heeft ieder mens een bepaalde ruimte om zich heen, de een wat meer, de ander minder. Zodra die ruimte betreden wordt (iemand komt te dicht bij je staan, bijv.) reageer je daarop door terug te deinzen of, als daar geen plaats voor is, met een klap, met een vloek of wat dan ook. En dan heb je 'de poppen aan het dansen' ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100