Waarom zie je steeds vaker je ipv u?

Het lijkt wel of steeds meer winkels/bedrijven ons aanspreken met je ipv u. Waarom is dat zo?

Voorbeelden (van 3 verschillende bedrijven):

Het pakket zal binnen 1 tot 3 werkdagen bij je worden bezorgd.

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wij geven je een stappenplan om in korte tijd te werken aan je conditie en fitheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De tijd dat het officiele 'gij' werd vervangen door het gruwelijk familiaire U ligt alweer zo ver achter ons, dat we ons dat nu niet eens meer voor kunnen stellen. Sterker nog, U werd de formele vorm, terwijl Gij nu ongelofelijk ouderwets klinkt, al klinkt het nog wel door in het familiaire jij (dat in Belgie dan weer als gij klinkt). Taal veranderd, aanspreektitels veranderen mee. Door instanties aangesproken worden als jij vind ik soms nog wat vreemd (ik kan me dan ook zeer goed vinden in de Duitse situatie, die voor onze begrippen een paar decennia terug is), en door jan en allemaal maar standaard met je aangesproken worden vind ik vaak ronduit onbeschoft, maar daar ben ik vermoedelijk erg ouderwets in. Zelf heeft het voor mij heel sterk te maken, toch, met respect en positie. Bij sommige mensen krijg ik het jij en jou mijn bek niet uit (al zou dat best mogen), anderen kan ik onmogelijk met U aanspreken. Maar het formele U zie ik nog wel binnen ons leven verdwijnen, eerlijk gezegd. Gelijk met het in rap tempo verdampende respect dat daar een beetje bij hoort.

Heel simpel, omdat het steeds meer mensen bevalt om met je aangesproken te worden. Mensen voelen zich er minder oud door.

Dat komt omdat normen en waarden vervagen. Vroeger had men nog respect voor ouderen. Die tijden zijn al lang voorbij voor de meesten. Ik heb altijd geleerd om u te zeggen tegen iedereen die ouder is, maar dat is tegenwoordig niet meer.

Taal is continue onderhevig aan wijzigingen en vernieuwingen, de laatste 30 jaar is die ook nog eens in een stroomversneling gekomen met de komst van vele nieuwe Nederlanders. Iedereen pikt dingen van een ander op, en zo zie je dat vormen wijzigen en ook vereenvoudigen. Dit is overgens geen kritiek op de nieuwe Nederlander, de Nederlandse taal is is zeer complex en moeilijk aan te leren.

'U' wordt kennelijk nu als wat afstandelijk beschouwd en 'je' als dichterbij en misschien meer vertrouwd. Toch houd ik het meestal op 'u' omdat ik dat meer respectvol vind.

Persoonlijk vind ik,dat oudere mensen met U aangesproken dienen te worden. Als zij dan aangeven dat niet nodig te vinden,kan men alsnog over gaan tot het jijjouwen! Het is een teken des tijds,z.g.normvervaging.

Door "je" te gebruiken stel je jezelf wat dichter op bij die ander. "U" is in mijn ogen afstandelijk. En is ook vaak misbruikt. Doordat men het respect wil afdwingen.

Omdat sommige bedrijven/winkels een doelgroep hebben die zich in meererheid eerder aangesproken voelen door 'je' dan door 'u'. Die bedrijven hebben niet ineens besloten om hun klanten geen respect meer te tonen (respect hangt voor mijn sowieso niet aan dat gratuïte ge-u), die bedrijven merken dat ze betere zaken doen als ze geen kunstmatige afstand creëren tot een doelgroep die zich geen 'u' voelt.

Even los van wat ik ervan vind dat het gebeurt, ben ik van mening dat dit verschijnsel voor een groot deel te verklaren valt door de toenemende invloed van de engelse taal op die van ons. In het engels wordt er geen onderscheid gemaakt tussen jij/je en u, want daar is alles You. Alleen in hele formele teksten kom je nog wel eens het ouderwetse 'thou' tegen wat ongeveer gelijk staat aan ons 'gij'.

Door iemand met 'je' aan te spreken schep je een vertrouwelijke sfeer, hierdoor zullen mensen zich meer op hun gemak bij je voelen en hopelijk steeds vaker zich bij je melden. Een groot deel van de jongere generatie zal zich hier niet aan storen tenzij ze nog opgevoed zijn met de 'uit respect spreek je een oudere aan met 'u' regel'. Maar aangezien je vaak niet weet of je een oudere of jongere tegenover je hebt spreek je iedereen maar met 'je' aan. Vind je het erg als ik het toch dan bij 'u' houd???

Gewoon omdat wij de nieuwe generatie zijn. Ik vind het wel prettig; het schept minder afstand en er zijn genoeg kinderen die vroeger tegen hun zin U moesten zeggen. Ik vind respect om leeftijd belachelijk; respect krijg je van mij omdat je het verdient; of je nu 15 of 85 bent.

U is passé... Het zal over een tijdje als oud-nederlands gezien worden... Net zoals de sch-uitgang bij Nederlansch... U is passé... De ouderen doen het nog een beetje, maar de jongeren laten dat woord onuitgesproken vaak... En als niemand het meer doet, moeten ze dat schrappen uit het woordenboek op den duur...

De 3 voorbeelden die jij (of moet ik u zeggen) geeft zijn waarschijnlijk van bedrijven die voornamelijk met jongeren te maken hebben. Ze kijken naar de doelgroep, of de groep waar ze het meest mee te maken hebben, en daar richten ze hun algemene antwoord op. Vele jongeren houden er zeker niet van met u aangesproken te worden, en zo zouden deze bedrijven klandizie kunnen kwijtraken. Verder moet je je afvragen in hoeverre je met je of u aangesproken wilt worden en door wie. Als je bijvoorbeeld hier op GV kijkt, zeggen we (bijna?) allemaal "je" en "jij" tegen elkaar. Ik ga daarbij niet kijken naar de leeftijd van de vraagsteller voor ik antwoord geef. Dus maakt het jou dan niet uit dat wij hier "je" zeggen, maar van een bedrijf verwacht je dat wel? Soms denk ik dat het zeggen van u een misplaatst respect weergeeft. Het geeft ook vaak een bepaalde afstand weer die mensen tussen elkaar kunnen voelen.

De typische voorbeelden die U aangeeft zijn uitingen van plat populisme, overdreven familiariteit en vrijpostige opdringerigheid. Wat is de oorzaak : commercie , niet meer , niet minder en laat ons hopen dat het bovendien geen onwetenheid is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100