Maak ik meer of minder kans op inbraak wanneer ik een dummy (!) alarminstallatie aan de gevel hang?

Stel dat ik een dummy alarminstallatie aan de gevel hang, goed zichtbaar vanaf de straat. In werkelijkheid heb ik *geen* inbraakalarm, maar het lijkt net alsof ik een alarmlicht en een sirene heb, dus zal iedereen denken dat ik dan ook wel de bijbehorende alarminstallatie zal hebben.

Welk gevolg heeft dit op de kans dat er wordt ingebroken?

--  Loop ik *minder* risico, omdat inbrekers liever elders zullen inbreken?
--  Of loop ik *meer* risico, omdat inbrekers zullen concluderen dat er bij mij wel iets waardevols te halen zal zijn?

Ik weet dat zowel politie als (gedrags)wetenschappers studies hebben gemaakt van de werkwijze van inbrekers, zelfs inclusief interviews met echte inbrekers. Ik vermoed daarom dat zulke studies ook deze vraag hebben beantwoord.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kans op inbraak is in dit geval* dan minder, omdat je sowieso een deel van de inbrekers afschrikt: nl. de gelegenheidsinbrekers. Diegenen die het speciaal op jouw gemunt hebben omdat ze weten dat je iets waardevols hebt, laten zich niet in de luren leggen door een nepalarm maar laten zich natuurlijk ook niet weerhouden als er geen nepalarm hangt. Daar is dus heel weinig verschil. Zelfs zal de inbreker dan denken 'Er is aandacht aan besteedt; waarschijnlijk zijn er dan ook andere zaken die wel een probleem kunnen opleveren zoals gemerkte spullen'. (Hang een sticker op de achterdeur dat je waardevolle spullen gemerkt zijn :).) *: Waarom zeg ik 'in dit geval'? Omdat ik er van uitga dat je zo slim bent geen waardevolle zaken in het zicht te laten liggen als je weggaat, zoals een laptop of iPad. (Een TFT-TV is wat lastiger weg te moffelen. Gelukkig ben ik nog tevreden met een ouderwetse bak - die wil geen inbreker hebben.) Nee, dit heb ik dus niet uit een studie gehaald... Maar ik zet er 3 euro op dat het klopt.

Inbrekers kunnen nie zien of het al of nie aangesloten is en wees maar zeker men zal u woning mijden. Bij een vriend van mij die in een gesloten nieuwe verkaveling woont is er in een aantal woningen ingebroken maar allen zonder alarm. Er stonden woningen tussen die rianter waren maar wel met een zichtbaar akoestisch alarm en daar is zelfs geen poging gedaan. Zijn inbraakbeveiliging heeft al gerendeerd. U kan er dus alleen maar bij winnen, ook al is die fake.

Die kans blijft gelijk, inbrekers zijn in 2 minuten je huis weer uit en dan is elk systeem te laat. Een petje, bivakmuts en een hoge bontkraag doen wonderen. Het enige wat je creëert is waardering van de buren die geen overlast hebben van de sirene.

Inbrekers willen niet gestoord worden, als ze de keuze hebben tussen (waarschijnlijk)wel of geen alarm kiezen de 2e optie. Dus het helpt, maak het moet er wel echt uitzien!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100