Is het geven van een fooi (bijv. op een terras) nog steeds een vrijwillig extraatje als dank voor de goede service?

of is dat een ouderwets concept, en is het geven van een (min of meer vast percentage) fooi iets wat er bij hoort?
ik geef zelf niets, iets, of veel, al naar gelang mijn tevredenheid.
in mijn omgeving echter zie ik iedereen altijd een zelfde percentage fooi geven.
wat zeggen de etiquetteregels anno 2012?
kan je ook niets geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja het is nog steeds vrijwillig om iets te geven. Vroeger werd het bedienend personeel aangeslagen voor de fooi of ze het nu wel of niet kregen,er moest 10 % belasting over betaald worden,maar dit al jaren niet meer zo. Je kan niets geven,maar het is er zo ingesleten dat je dit bijna niet doet of de service moet belabberd zijn.

ik geef idd net als jij, maar dan iets, beetje meer etc. en duidelijke regel anno 2012 is er niet. geef soms ook een hand, na de fooi, als ik heel tevreden ben. dat zie je weinig. mijn oom vond het zelfs 'raar'. de fooi an sich is m.i. idd nog steeds een vrijwillig xtraatje. Toegevoegd na 48 seconden: vaak gat het personeel re iets leuks van doen, met elkaar.

Ja, dat is het, een vrijwillig extraatje. Het punt is wel dat we steeds vaker pinnen, en daar doe je dan geen fooi bij, want dan weet je niet of het wel terecht komt bij diegene die dat extraatje verdient heeft. Fooi geven in Nederland: In Nederland zijn wij redelijk beschaafd. Bij het afrekenen in een restaurant ronden wij het bedrag vaak af naar boven. De keuze is echter aan ons, het personeel zal u niet storend wijzen op het geven van een fooi. In het geval u niet tevreden bent met de service, kunt u een fooi achterwege laten. In Nederland is het gebruikelijk om een fooi te geven tussen de vijf en tien procent. Wij geven bijvoorbeeld fooien in restaurants, maar niet in een fastfood restaurant of bij de snackbar. De taxichauffeur kan ook rekenen op een extra bedrag, maar dat geldt weer niet voor de kapper. http://financieel.infonu.nl/geld/57481-hoeveel-fooi-moet-ik-geven.html

toen ik nog als chauffeur op de wijkbus reed, voelde men zich vaak verplicht een fooitje te geven, zo had ik een dame die ik wekelijks naar het zwembad bracht: zij gaf mij 20 eurocent bovenop de ritprijs van 50 eurocent. er waren echter ook mensen die mij een euro in de hand drukten, of zelfs 2 euro! het gros gaf niets. hierbij moet aangetekend worden dat de mensen die vervoerd werden, ouder en veelal minder-vermogend waren. logisch dus, zou je denken: nee, juist de mensen die niet veel hebben, geven een goede fooi! ook als bezorger van een banketbakker heb ik mijn ervaring met fooien opgedaan. eveneens: in wijken/straten die minder "rijk" zijn, kreeg je wél een fooi.

Ja het is nog steeds vrijwillig. Ik heb inmiddels ook een keer de tegenhanger toegepast. 1 cent fooi geven...Komt harder aan dan geen fooi geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100