Wat bedoelde Sigmund Freud met zijn wereldberoende vraag: Was will das Weib?

Freud

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

01 SEPTEMBER 2008 - Deze week is het in 'zo was het vroeger' door Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht de week van de vrouw. Vandaar deze week wat bekende gezegdes over vrouwen en bekende vrouwen. Vandaag de achtergronden van het gezegde: Was wil das Weib? Deze uitspraak is van Sigmund Freud, de bekende psychiater of zenuwarts die leefde van 1856-1939 en hij deed deze uitspraak rond 1930 toen hij ongeveer 75 jaar oud was. Freud was de grondlegger van de psychoanalyse. Hij schijnt tegen Marie Bonaparte – een vriendin die ook ooit bij hem onder behandeling was geweest - te hebben gezegd: `De grote vraag, die nooit beantwoord is en waarop ik ondanks de dertig jaren dat ik de vrouwelijke ziel heb bestudeerd, nog geen antwoord hebben kunnen vinden, is `wat wil de vrouw’. Aldus zijn biograaf Ernst Jones. Freud was geen voorstander van vrouwenemancipatie. Hij vond de vrouw een dienares van de man. En ondanks dat hij al jaren getrouwd was, wist hij niks van vrouwen. Maar dat is ook niet zo vreemd als hij vrouwen zo ziet... www.volkscultuur.nl

Liefde, respect en geborgenheid, en natuurlijk harmonie! Schud ik zo maar even uit m'n andere mouw......

Was will das Weib?, de vraag die Freud aan het eind van zijn leven stelde, is nog steeds een brandende kwestie, die niet aan actualiteit heeft ingeboet. Zoals kunsthistorici de Mona Lisa afspeuren op zoek naar `das ewig Weibliche' (her eeuwig vrouwelijke), graven psychoanalytici in de vrouwelijke ontwikkelingsgeschiedenis om haar psyche to ontraadselen. Ondanks meningsverschillen zijn de deelnemers aan dit psychoanalytische debar her over twee punten eens: dat de separatie tussen moeder en dochter, en de seksuele ontwikkeling van vrouwen problemen kunnen opleveren. Aldus de eerste zin uit een artikel, verder te lezen in de bron. Ik vind dat wel lachen: "de ontwikkeling van vrouwen kan problemen opleveren". Ja? En? Is dat bij mannen anders dan? Het punt is dat Freud die vraag wel stelde, uit een soort van wanhoop en zeker onbegrip, maar niet omdat hij echt een antwoord wilde. Volgens de klassieke psychoanalytische theorie werd een vrouw met geboren maar gemaakt. En ze was toch nooit af en bleef een soort van nep-vent, dus niets mee te beginnen eigenlijk.

Bronnen:
http://igitur-archive.library.uu.nl/sg/200...

Wat hij bedóelde met die vraag weten we naturlijk niet, maar wel wat hij er feitelijk mee zei : dat hij na al die jaren studie van de psyche van de mens door zijn vooringenomenheid nog altijd helemaal NIETS van vrouwne begrepen had. Inmiddels is trouwens ook meneer Freud met zijn beroemde psycho-analyse van zijn troon gevallen. Vrouwen waren blijkbaar niet het enige dat hij niet helemaal begrepen heeft. Natuurlijk was niet alles wat Freud heeft gedaan en onderzocht bullshit, en hij verdient dan ook zeker zijn plaas in de geschiedenis, maar het Freudiaanse tijdperk in de academische psychologie is inmiddels wel een gepasseerd station.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100