Hoe weet ik of een collectant echt voor zijn genoemde goede doel collecteert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door zijn legitimatie te vragen van de organisatie waarvoor hij collecteert.

Hij hoort een vergunning van de gemeente te hebben, waarop behalve zijn foto, ook de periode waarop hij mag collecteren vermeld staat.

Door het betreffende goede doel ter plekke te bellen en te vragen of ze inderdaad daar en dan bezig zijn met collectes. Een legitimatie of vergunning zegt helaas heel weinig. Dat zijn meestal van die pasjes die iedereen kan maken op zijn kleurenprinter. Maar dan nog… Wat heb je eraan als je weet _wie_ er collecteert (zelfs als ie zijn paspoort laat zien)? Dan weet je nog steeds niet of het geld inderdaad naar de beoogde instelling gaat.

Hoe graag ik ook zou zeggen dat je het best de gemeente of organisatie kunt bellen, of de persoon een legitimatie vragen, is dat eigenlijk niet te doen. De gemeente of organisatie is vaak niet bereikbaar als er gecollecteerd wordt ('s avonds), en als je ze wel kunt bereiken, kunnen ze je vaak niet antwoorden of de collectant echt collecteert voor het genoemde goede doel. Een legitimatie kan eenvoudig vervalst zijn, en zegt dus niet heel veel. Er wordt vaak op vertrouwen gewerkt, maar er zijn wel een aantal punten die je net wat meer zekerheid kunnen geven: - Oogt de collectant betrouwbaar? - Heeft de collectant een bus waar het geld in gaat (zo niet, dan is het heel verdacht, behalve als bijv. een klein kind langs komt voor bijv. een schoolproject)? - Vraag desnoods nog iets over het goede doel, ga er wat dieper op in (wat houdt het goede doel in bijvoorbeeld, als dat niet duidelijk is). - Goede doelen collecteren vaak in een week die van tevoren al wordt aangekondigd (data zijn ook wel te vinden op internet). Wordt er (ver) buiten die week gecollecteerd, is er een goede kans dat de collectant niet echt voor dit goede doel collecteert.

Als je echt twijfelt en je wilt echt geld geven dan kun je het geld ook overmaken op de rekening van de instantie. Elk collecterende instantie heeft wel een rekening waarop je kan storten. Echt weten of iemand collecteert of juist een goede oplichter is weet je nooit echt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100