Waarom kijken mensen weg als iemand ze in de ogen kijkt?

Als je iemand in de ogen kijkt kijkt de ander meestal weg.
Waarom? Ik ken iemand die mensen heel erg veel in de ogen aankijkt en dat vinden sommige raar. of eng.
Ik denk dat dit iets psychologisch is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Recht in de ogen blijven kijken betekent dat je de confrontatie zoekt. Dat is niet alleen bij mensen, als je liever niet aangevallen wordt door een waakhond of een groot wild dier kun je beter vermijden om in de ogen te kijken. Mensen hebben meestal geen behoefte aan een onnodige confrontatie en gaan dat dus uit de weg door weg te kijken.

Het is cultuurgebonden, hier is het heel normaal om elkaar aan te kijken als je met elkaar praat. Ook weer niet priemend blijven staren want dat kan als intimiderend ervaren worden (wie het eerst wegkijkt is de zwakste/onderdanige net als bij honden) Oogcontact Het is voor ons zo vanzelfsprekend dat we elkaar aankijken tijdens een gesprek, dat we de geloofwaardigheid van anderen die dat niet doen in twijfel brengen. Toch is het niet in alle culturen zo gebruikelijk om elkaar aan te kijken. In Japan is oogcontact tijdens een gesprek bijvoorbeeld niet zo vanzelfsprekend als bij ons. Van Japanners is bekend dat zij hun gesprekspartner niet aankijken, maar in plaats daarvan naar de hoogte van diens hals staren. In veel oosterse culturen getuigt het van respect om de ogen neer te slaan.

Er zijn inderdaad onderlinge verschillen tussen mensen in het beantwoorden en aangaan van oogcontact. Veel is al genoemd in voorgaande antwoorden: cultureel verschil, maar ook de mate van intro/extraversie en zelfverzekerdheid. Een alternatieve verklaring, die zich met name leent voor situaties leent waarbij meerdere mensen in een beperkte ruimte betrokken zijn (bijv. lift, ingang gebouw etc) is "civil inattention". Dit is een fenomeen, waarbij men d.m.v. lichaamstaal (waaronder vermijden van oogcontact, maar ook creëren van lichamelijke afstand) aangeeft dat de privacy van de ander gerespecteerd wordt. Wat natuurlijk ook als een stukje cultuur/normen/waarden kan worden geïnterpreteerd, want wanneer is iets "privé" en met welke (lichaams)signalen betuig je hiervoor respect? Iig interessante vraag!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100