Waarom kijken mensen weg als iemand ze in de ogen kijkt?

Als je iemand in de ogen kijkt kijkt de ander meestal weg.
Waarom? Ik ken iemand die mensen heel erg veel in de ogen aankijkt en dat vinden sommige raar. of eng.
Ik denk dat dit iets psychologisch is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is niet voor niets dat er een uitdrukking over bestaat: ogen zijn de spiegels van de ziel. Alleen iemand die jou zeer nabij staat zal jij toestaan om rechtstreeks in jouw ziel te kijken. Een vreemde heeft dat recht niet. De persoon die jij kent die dit doet heeft vermoedelijk zelf psychologische hulp nodig, want het is onbehoorlijk om zo te staren.

Recht in de ogen blijven kijken betekent dat je de confrontatie zoekt. Dat is niet alleen bij mensen, als je liever niet aangevallen wordt door een waakhond of een groot wild dier kun je beter vermijden om in de ogen te kijken. Mensen hebben meestal geen behoefte aan een onnodige confrontatie en gaan dat dus uit de weg door weg te kijken.

Dat kan verschillende redenen hebben doch de hoofdreden kan je volgens mij onder de noemer 'onzekerheid' plaatsen. Die onzekerheid kan oa voortkomen uit: - gebrek aan zelfvertrouwen - een leugen willen verbergen - bedrog willen verbergen - zich gedomineerd voelen door de aankijker - bang zijn dat iemand jouw ware gevoelens ontdekt Die ware gevoelens kunnen zowel positief als negatief van aard zijn. Je kan evengoed bang zijn dat iemand ontdekt dat je lelijke gedachten hebt over iemand als dat iemand ontdekt dat je bijvoorbeeld verliefd bent op degene die je recht in de ogen kijkt. Soms is het ook een automatisme om direct weg te kijken omdat sommige mensen opgevoed zijn met de bewering dat het bijvoorbeeld onbeleefd en/of aanstootgevend is om anderen in de ogen te kijken. Er zullen vast nog meer redenen zijn maar dit is hetgeen nu bij me opkomt. Anyway... Have Fun Any Way!

ach dat is uit de mode joh, je moet ook veel rekening houden van verlegenheid, en veel mensen letten veel zich om zich heen het zijn de meesten scherpen in de realiteit ,en sommigen hoeven jou niet belangrijk te vinden ,om jou constant terug naar je te kijken het gaat om respect ,en ja bij sommigen culturen is dat beetje onbeleefd als je te lang in de ogen kijkt en bovendien ,je moet het ook zo zien heb jer dan nooit een mens gezien ...

Het is cultuurgebonden, hier is het heel normaal om elkaar aan te kijken als je met elkaar praat. Ook weer niet priemend blijven staren want dat kan als intimiderend ervaren worden (wie het eerst wegkijkt is de zwakste/onderdanige net als bij honden) Oogcontact Het is voor ons zo vanzelfsprekend dat we elkaar aankijken tijdens een gesprek, dat we de geloofwaardigheid van anderen die dat niet doen in twijfel brengen. Toch is het niet in alle culturen zo gebruikelijk om elkaar aan te kijken. In Japan is oogcontact tijdens een gesprek bijvoorbeeld niet zo vanzelfsprekend als bij ons. Van Japanners is bekend dat zij hun gesprekspartner niet aankijken, maar in plaats daarvan naar de hoogte van diens hals staren. In veel oosterse culturen getuigt het van respect om de ogen neer te slaan.

Er zijn inderdaad onderlinge verschillen tussen mensen in het beantwoorden en aangaan van oogcontact. Veel is al genoemd in voorgaande antwoorden: cultureel verschil, maar ook de mate van intro/extraversie en zelfverzekerdheid. Een alternatieve verklaring, die zich met name leent voor situaties leent waarbij meerdere mensen in een beperkte ruimte betrokken zijn (bijv. lift, ingang gebouw etc) is "civil inattention". Dit is een fenomeen, waarbij men d.m.v. lichaamstaal (waaronder vermijden van oogcontact, maar ook creëren van lichamelijke afstand) aangeeft dat de privacy van de ander gerespecteerd wordt. Wat natuurlijk ook als een stukje cultuur/normen/waarden kan worden geïnterpreteerd, want wanneer is iets "privé" en met welke (lichaams)signalen betuig je hiervoor respect? Iig interessante vraag!

Verlegenheid? Of veel mensen vinden het onbeleefd als je ze aankijkt of te lang aankijkt. Het is als bekeken worden. Je vraagt er niet om! Je kan je ook onzeker voelen, zit je haar wel goed of ben ik niet te dik. Je gaat dus denken wat de ander van je vindt.. heb je niet altijd zijn in. Je wilt gewoon ergens naar toe, zit die mafkees je aan te kijken! Wat moet tie van me? Kan dus van alles zijn.. mensen willen gewoon rustig over straat kunnen lopen en met rust gelaten worden! Zo raar is dat niet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100