Richt eerwraak of eergerelateerd geweld, zich alleen tegen vrouwen?

Mannen kunnen toch ook, de eer van hun familie, aantasten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, maar in de praktijk wel...

Ik denk dat het zich ook,zij het in mindere mate tegen mannen richt. Maar aangezien vrouwen in de Islam(want daar heb je het toch over?) veel minder vrij zijn dan mannen,zal het zich idd voornamelijk fegen vrouwen richten.

in de meeste landen waar ze aan eerwraak doen mogen de mannen doen wat ze willen en vrouwen mogen niks

Ik denk dat als een man onder de noemer eerwraak wordt vermoord dat men dan spreekt over een misdrijf in de familiesfeer... En wanneer ze een 23 jarig afgaans meisje in brand steken dat het dan gelijk eerwraak is...

Volgens mij kent de mafia ook wel eerwraak. En daar moeten ook de mannen eraan geloven, want ze worden regelmatig neergeknald. Bah! Eerwraak! Van het woord alleen al word ik onpasselijk. Eer, wat is dat nou eigenlijk helemaal?

Ha, die Nelly3; Nee hoor, genoeg gevallen bekend waarbij de mannelijke pleger van de eerschending ook meteen maar een kopje kleiner wordt gemaakt.

Als we eerwraak horen denken we inderdaad vaker aan vrouwen dan aan mannen. Toch zijn er ook voldoende gevallen bekend van mannen die vermoord worden om de eer te redden. Enkele voorbeelden: Als broers ontdekken dat een man verliefd is op hun zus, wordt de betreffende man soms flink aangepakt, soms zelfs met de dood als gevolg. Homoseksualiteit wordt in sommige culturen niet geaccepteerd. Ook deze mannen moeten het vaak ontgelden. Maar meestal betreft het vrouwen. Overigens komt eerwraak niet alleen voor in bijvoorbeeld Turkije of Marokko, ook in landen als: Egypte, Jordanie, Irak, Iran, Pakistan en Afganistan. De familie waaruit de dader komt is praktisch altijd van de vrouw. De vrouwelijke slachtoffers zijn meestal familie van de daders. Mannelijke slachtoffers komen meestal uit een andere familie. Dit zegt wikipedia: Een mannelijk slachtoffer betekent dat er sprake van een probleem tussen twee (of meer) families is. Hij heeft zich vergrepen aan een vrouw uit een andere familie. Een familie die niets tegen hem doet, is laf en eerloos.

Ja, broedermoord. Toegevoegd na 1 minuut: In de islam zijn er allerlei redenen om familileden om te brengen ook vader-zoon relaties als ze in hun ogen verkeerd bezig zijn.

Belangrijke argumenten hiervoor zijn dat de term eerwraak te beperkt verwijst naar het doden van meestal een meisje of vrouw vanwege (dreiging van) schending van de seksuele eer. Eerwraak is daarmee feitelijk synoniem aan eermoord waardoor er onvoldoende aandacht is voor andere, lichtere vormen van eergerelateerd geweld (zoals mishandeling en gedwongen uithuwelijking). Deze uitingvormen zijn niet alleen op zichzelf al ernstig, maar kunnen bovendien opmaat zijn voor ernstigere vormen van geweld waaronder moord in het uiterste geval.

Eerwraak is een gewoonterechtelijk fenomeen waarbij een familie of stam de verloren gegane zedelijke eer meent te kunnen herstellen door het plegen van een moord op de veroorzaker of schuldige, Deze persoon kan een man of een vrouw zijn. Het gaat daarbij uitsluitend om verlies van de zedelijke eer en wel na een fysieke aantasting daarvan. Het besluit eerwraak te plegen valt alleen als er geen andere oplossing is, zoals een huwelijk. In tegenstelling tot wat in het westen vaak gedacht wordt, is eerwraak geen typisch islamitisch, maar een regionaal verschijnsel. Eerwraak komt voor in Turkije, Egypte, Jordanië, Irak, Iran, Syrië, Israël, Saoedisch Schiereiland, Jemen, Pakistan en Afghanistan. In Noord-Afrika bestaat weliswaar dezelfde gedachtegang, maar wordt de schuldige in het algemeen niet gedood. Bloedwraak, in extremere gevallen met vendetta, het Zuid-Italiaanse woord voor bloedwraak, aangeduid, is een vorm van eigenrichting (meer specifiek: stammenrechtspraak) waarin de familie of stam van een dode het recht heeft die te wreken op de schuldige, ook als de dood het gevolg was van een ongeval. Als de dode niet wordt gewroken, verliest de getroffen familie of stam haar maatschappelijke eer. Bloedwraak moet niet verward worden met eerwraak. Bloedwraak komt in zuid-europese landen voor zoals Italie en Albanie.

Bronnen:
wikipedia

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100