Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hebben petities eigenlijk wel zin?

Goede doelen houden weleens petities, om tegen iets te protesteren, bijvoorbeeld. Maar heeft een petitie (met handtekeningen (meestal) zin? En is dat misschien ook wetenschappelijk aangetoond?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
3.9K
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
http://handboek.petities.nl/wiki/Help

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het verband met goede doelen zie ik niet zo direct, maar het indienen van een petitie, of nog wat officiëler een burgerinitiatief, kan wel degelijk zin hebben. Het recht van petitie is zelfs grondwettelijk geregeld; dat wil dus zeggen dat jij als burger zoiets mag opzetten, ondertekenen, en dat de overheid zo'n petitie serieus moet nemen. Maar dat laatste wil niet zeggen dat je verzoek, namens al de ondertekenaars ook wordt ingewilligd.

Of een petitie succesvol is, zal vooral te maken hebben met het aantal mensen dat de petitie steunt. Als je gemeente het plan heeft om een 14 meter hoog kunstwerk in jouw wijk neer te zetten, en het lukt je om 4000 van de 5000 huishoudens mee te krijgen om dat kunstwerk niet te plaatsen, dan zal zo'n petitie zeker zinvol zijn. Want als de gemeente het plan toch doorzet, is het overduidelijk dat er iets gebeurt wat de wijkbewoners niet willen. Heb je maar 30 handtekeningen dan wordt het een heel andere zaak.

Op deze site kun je zelf het initiatief nemen, of andere petities steunen.
http://petities.nl/

Hier een voorbeeld van een afgeronde petitie met veel handtekeningen:
http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief-meer-plezier-met-minder-vuurwerk/prominents#tabs

Het is simpel: als jij ook vindt dat tramlijn 1 en 19 zo'n herrie maken dan onderteken je hier:
http://petities.nl/petitie/stop-herrie-tram-1-en-19-tanthof-west
en dan ben je nummer 136 die gek wordt van de herrie.

Mocht jij vinden dat een andere tramlijn herrie maakt, dan kun je daar een nieuwe petitie over starten. Hier kun je meer vinden over de regels en hoe je het op moet zetten:
http://petities.nl/loket
Bekijk ook nog even het filmpje rechts op de site "wat is een petitie?"
http://petities.nl/
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Mag één burger ook het initiatief hebben om een petitie voor heel Nederland te maken? En zijn daar nog regels voor? (Ik kan het op de site namelijk nergens vinden).
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
In theorie wel! Kijk op deze site, en je ziet daar iemand die wil dat Ajax-AZ opnieuw gespeeld moet worden. De petitie is 4 maanden geleden gestart, en hij heeft al één handtekening.
http://petities.nl/petitie/ajax---az-moet-over De praktijk zal anders zijn: als je met onzin-petities komt, krijg je nooit handtekeningen, en je krijgt ook geen ambtelijke ondersteuning. Petities over het afschaffen van belasting betalen zullen dus echt niet werken. Dat is alleen maar grappig, maar niet effectief.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
vreemd......... Ajax AZ link werkt niet
Deze wel?
http://petities.nl/petitie/ajax---az-moet-over

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding