Waarom mag persvrijheid in nederland absoluut niet beperkt worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

De pers controleert de overheid en beschrijft de maatschappij. Door een maatschappijkritische houding helpt de pers de vrijheid en democratie in stand te houden. Door misstanden aan de kaak te stellen en kritisch te blijven tov de maatschappij blijft de gewone mens op de hoogte en alert. Echter: de strijd om de primeur kan voor hetzes zorgen, en onzorgvuldige berichtgeving kan tot paniek leiden. Persvrijheid is echt heel belangrijk maar zorgvuldigheid staat voorop.

Persvrijheid mag worden beperkt, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Persvrijheid valt onder vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht dat in deze tijd hoog gewaardeerd wordt. Het kan wel beperkt worden onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld rechten of goede naam van anderen en het belang van de nationale veiligheid of bescherming van openbare orde, volksgezondheid of goede zeden.

Ha, die Djellee; Er zjn genoeg situaties te bedenken waarbij de persvrijheid onder strikte voorwaarden voor enige tijd beperkt mag worden. Als mensen bijvoorbeeld door publicatie van bepaalde feiten direct in hun bestaan worden bedreigd is het een kwestie van beschaving dat die gegevens niet bekend worden gemaakt. Als dat niet gebeurt kan het nodig zijn dat justitie hierop ingrijpt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100