Is het strafbaar om iemand die (zwaar)gewond is, niet te helpen?

Als je, maakt niet uit waar, iemand ziet die (zwaar)gewond is (op welke locatie dan ook) en je loopt (of wat je dan ook doet op dat moment) er "gewoon" langs terwijl je die persoon gewoon gezien hebt en weet dat je er wat aan moet kunnen doen en je doet werkelijk helemaal niets, ben je dan strafbaar?

Toegevoegd na 1 minuut:
Op welke grond is het strafbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

JA. Lees maar even de uitleg. Hulpplicht verzaakt Als burger kun je worden veroordeeld op basis van twee artikelen uit het Wetboek van Strafrecht (zie kader Wetten). Als je iemand voor wie je verantwoordelijk bent opzettelijk in een hulpeloze toestand brengt of laat, kun je tot twee jaar celstraf krijgen of een geldboete. Ben je ervan getuige dat iemand in levensgevaar verkeert, help je niet en gaat deze persoon vervolgens dood, dan kun je worden veroordeeld tot drie maanden celstraf of een geldboete. Als arts kun je ook nog worden beoordeeld op basis van de Wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). Dit gebeurt via de tuchtrechter, die beoordeelt of je als arts hebt gehandeld zoals mag worden verwacht van een gemiddeld bekwame arts. De maatregelen die de tuchtrechter kan treffen, variëren van een waarschuwing tot doorhaling van de inschrijving als arts in het register. Zo’n procedure overkwam een arts die doorreed na ooggetuige te zijn geweest van een ongeluk (zie kader Tuchtrechtuitspraken).

Ik heb afgelopen winter een re-animatie cursus gevolgd. De docent zei, dat je nooit verplicht bent om een reanimatie toe te passen, ook al kom je als eerste bij een patient aan! Ik zei dat ik dat een belachelijk en vooral immoreel standpunt vond. Maar toch schijnt het NIET verplichte een gangbaar beginsel te zijn. Uiteraard ligt het heel anders bij artsen en andere BIGgers.

Ja, dat is strafbaar. Afgezien daarvan is het onmenselijk en zeer immoreel. Ik heb mijn leven te danken aan mensen die wel hielpen EN kundig waren. Ook zelf zal ik in nood ingrijpen als dat adequaat is. Dat is meerdere malen gebeurd. Het banale is dat de kans dat iemand in nood geholpen wordt als er MEER mensen aanwezig zijn, "suspectors behaviour". Mel legt dan bij de ander de verantwoording om in te grijpen en zo gebeurt het dat mensen verdrinken terwijl er tientallen omheen staan, wachtend op actie van een ander. De strafbaarheid zal hem liggen in verwaarlozing van je zorgplicht. Ik denk echter dat het grotere probleem zal zijn dat je de persoon die je in de spiegel ziet walging bij je opwekt. En met die persoon zit je in een lichaam.....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100