Waarom zeggen de meeste mensen automatisch 'euh' als ze niet weten wat te zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is een nette en geoorloofde manier om even een pauze in te lassen om na te denken over het volgende, wat je wilt gaan zeggen.

Mensen nemen het van elkaar over. Als je een poos met iemand omgaat die bijvoorbeeld een Amsterdams accent heeft, ga je dat op een begeven moment ook een beetje aannemen. Heel gek, maar 't is zo.

Allea wat boven mij staat is fout. Je zegt euh omdat dat de klank is die je makkelijk gebruikt. bijv. als je gaapt. Als je de O zou gebruiken moet je je mond bewegen.

'Euh' is een geoorloofd woordje om te zeggen. Als je namelijk niets zou zeggen, zou de vraagsteller kunnen denken dat je zijn vraag niet gehoord hebt. Met 'euh' geef je aan dat je het gehoord hebt, erover aan het nadenken bent en je vraagt impliciet aan de vraagsteller of hij/zij even wil wachten op antwoord. Waarom het woordje klinkt als 'euh' (en niet bijvoorbeeld 'aah' of 'ieiei' of wat dan ook) is, zoals hierboven ook al gezegd werd, omdat het een klank is waarbij de hele mond ontspannen is en dus makkelijk uit te spreken. (Ongeacht de taal.)

Waarschijnlijk om je toehoorder ervan te overtuigen dat je nog steeds aan het praten bent en dat je even aan het zoeken bent naar het woord, als je namelijk een lange stilte zou laten vallen zou je gesprekspartner het op kunnen vatten als het einde van je verhaal (welke je misschien ook nog eens halverwege een zin af zou breken). Waarom het euh is en niet een ander woordje zoals "brahamenestokubar" is hierboven al uitgelegd. In andere talen is het niet veel anders, een kort woordje, ook wordt er in de link nog een verschil gelegd tussen euh en euhm. http://abcnews.go.com/Technology/story?id=97983&page=1#.TxDmqm-9Xpg

Mensen die in gezelschap of in het openbaar spreken, weten zich dikwijls geen raad met de stilte die valt in hun betoog wanneer ze even moeten nadenken. Of tòch aan te geven dat ze 'nog bezig zijn te praten', produceren ze dan de klank 'euch' als een soort opvulling in de voor hen 'angstwekkende stilte'. Het duidt vaak op het 'zich niet op zijn/haar gemak voelen' in de voorkomende omstandigheden. En heeft derhalve met zijn/haar innerlijke onzekerheid te maken. Groet, Ton Toegevoegd na 4 dagen: 'OF toch aan te geven' moet zijn: OM toch aan te geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100