Waarom gebruiken wij domme termen als: ''Henk en Ingrid'' als we daarmee eigenlijk de doorsnee Nederlander bedoelen?

Hiervoor werden asocialen steevast Tokkies genoemd enz enz

Waarom verzinnen mensen dit soort domme termen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat we graag de doorsnee mensen een naam en een gezicht geven:en dat is niet van de laatste tijd. Vroeger was het Jan Boezeroen, hoor je nergens meer en Willie wortel was een enigszins wereldvreemde slimmerik.

Zo dom zijn ze niet, want iedereen weet wat er mee bedoelt wordt en daar gaat het nu juist om.

Henk en Ingrid is een fictief Nerderlands gezin met een modaal inkomen. Op Wiki wordt e.e.a. duidelijk uitgelegd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_en_Ingrid

Bronnen:
http://www.google.nl/search?sourceid=navcl...

Henk en Ingrid is niet vergelijkbaar met tokkies, wat een veel negatievere bijklank heeft en inderdaad richting asociaal gaat.

'Wij' doen dat niet, maar de Haagse plucheplakkers omdat ze denken dat 'wij' dan denken dat 'zij' ons begrijpen.

Beeldvorming en het is voor iedereen gelijk duidelijk, je had ook sjonnie en anita dan weet je gelijk wie ze bedoelen, en heb je er een beeld bij. Simpel en helder. Als je zegt de gemiddelde Nederlander dan heeft niet iedereen het gelijke beeld wat men overgebrachte wil hebben. Het is gewoon een soort reclame.

Deze namen zijn verzonnen door de PVV om de mensen duidelijk te maken dat we het hier hebben over de hardwerkenden voor wie het steeds moelijker wordt om rond te komen met al de bezuinigingen.

Deze domme termen zijn in dit geval verzonnen door Wilders om aan te geven dat hij het zo goed bedoeld met de "gewone" mensen >>>>>zolang ze maar Nederlands zijn. Het is een populistische term, bekt lekker, komt goed over. Daar is Wilders goed in.

Omdat namen gemiddeld in bepaalde milieus veel meer voorkomen dan anderen, kunnen ; doorsnee namen' uit dat 'milieu' meteen, instant, bij iedereen een heel duidelijk beeld oproepen van wat voor 'soort' mensen je bedoelt. Henk en Ingrid zijn van die mensen die iedereen wel kent. Modale anderhalfverdieners, leuke 'job', paar kids, geen gekke dingen. Johnny en Anita zijn ook zo'n fictief stel, iets minder (dan) modaal, jonger ook, brommertje, biertje,ongeschoold baantje, niet zo heel erg slim, maar niks vervelends. Tokkies hebben weer een andere oorsprong ; toch wel zo uitzonderlijk - gelukkig- dat 'Hanna en Gerrie' blijkbaar niet representatief genoeg was om de groep duidelijk mee aan te geven. Maar iedereen weet wat een Tokkie is : asociaal, luid, brutaal, op het randje van de wet of net daar overheen. En vaak in de bijstand, hoewel Gerrie Tokkie iets van een soort van baan had, en de soap over hun leven ze geen windeieren heeft gelegd. Meer groepen ken ik eerlijk gezegd niet, maar toch voel je op je blote klompjes aan dat pakweg Fabian en Henriette weer heel andere zullen mensen zijn dan Dirk en Petra. Op school weet je al dat Sterre en Job vermoedelijk uit een heel ander soort gezin komen dan Mitchel en Larissa. Mensen hebben die termen niet 'verzonnen'; het zijn verschijnselen uit de samenleving die we allemaal wel kennen zonder ze specifiek te benoemen, en die heel snel en heel duidelijk een (sfeer)beeld kunnen scheppen van de situatie uit het verhaal. En wat kort en duidelijk is, ja, dat wordt natuurlijk in mum van tijd opgenomen in het dagelijks spraakgebruik. Hebben we het echt over DE doorsnee Nederlander, dan hebben we het echter meestal nog steeds over Jan Modaal (die vermoedelijk ergens in de buurt van Henk en Ingrid zal wonen, ja). Johnny en Anita wonen een paar straten verderop (in een flat waarschijnlijk) , en Tokkies hopelijk een heleboel straten verderop, want als dat je buren zijn, ben je er mooi klaar mee. Fabian en Henriette wonen waarschijnlijk weer een beetje boven Jan Modaals' stand, in een vrijstaande woning met twee mooie auto's voor de deur.

Die term word door Wilders gebruikt, daar bedoelt hij zijn eigen aan hang mee. Doorsnee Nederlander is voor mij Jan modaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100