Waarom heeft het zo lang (maar liefst tien jaar) geduurd voordat er in New York een monument kwam ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 911?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar zijn veel redenen voor. Verdriet verwerken. Puin ruimen. Overleg met nabestaanden. Waar moet het komen? Wie maakt het? Hoe moet het eruitzien. Opdracht maker geven. Ontwerp schetsen. Goedkeuring. maken. Plaatsen. Voor je het weet zijn er 10 jaar om!

Het is een enorm monument, zeker niet iets dat veel sneller gebouwd had kunnen worden. Ook duurde het heel lang voordat al het puin weg was, volgens mij iets van 10 maanden.

En daarbij, er is nog steeds een dreiging. Ik keek net het nieuws en Obama stond al achter kogelvrij glas zijn speech te geven. Als dit 9 jaar eerder gegeven was was de kans op opnieuw een terroristische aanslag vrij groot.

Er zijn er heel veel (geloof me, ik was er deze zomer.) Alleen die waren niet officieel.

Omdat het héél erg lang heeft geduurd voordat men de lichamen (of kleine gedeeltes ervan) kon bergen en identificeren. Zelfs na lange tijd hadden mensen er moeite mee dat shovels aan het werk moesten om puin te ruimen. Zal ook zeker niet makkelijk zijn geweest voor nabestaanden, die nooit meer dna-technisch bewijs hebben gekregen dat hun dierbare is omgekomen, om die shovels ruig door dat puin heen te zien gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100