Is het gangbaar dat de naam Theodorus wordt ingekort tot Dirk?

Komt het voor dat iemand die Theodorus heet met Dirk wordt aangesproken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kende ik niet. Mijn opa werd Dirk genoemd en heette echt geen Theodorus. Toch blijkt het vroeger wel te zijn gebeurd. Hoewel de namen Dirk en Theodorus een volkomen andere oorsprong hebben, worden ze vaak als synoniemen gebruikt. Dirk is een verkorting van Diederik en dat is weer de Nederlandse versie van Theoderik, een Germaanse naam die zoveel betekent als “machtige onder het volk”. De naam Theoderik was al bij de Romeinen bekend en zij vervormden hem tot Theodoricus. Ook in de eeuwen daarna bleef men Diederik en Dirk in documenten tot Theodoricus verlatijnsen. Men begon de naam echter te verwarren met een andere bekende naam, Theodorus (Grieks voor “geschenk van god”), en uiteindelijk heeft deze naam Theodoricus verdrongen. Daarom moet je als je een familiestamboom uitzoekt en een van de voorouders Dirk heette ook op Theodorus zoeken, want de kans dat je hem in sommige documenten zo zult terugvinden is aanzienlijk.

Bronnen:
http://www.vernoeming.nl/de-namen-dirk-en-...

Het zal vast voorkomen (vanuit een tweede doopnaam?) maar logisch klinkt het niet. Theo of Dorus zou ik eerder verwachten. Evt. Theodor, Thé.

Het is raar maar ik vond het helemaal niet zo raar klinken en toen dacht ik, ik zal er eens op zoeken. Het bewijs is er, het is al van lang geleden maar ja dus het komt voor!!!! Toegevoegd na 1 minuut: Er zijn er nog veel meer, zie link 2 die is zelfs uit 1700 Toegevoegd na 3 minuten: En nog een schilder om het compleet te maken

Bronnen:
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-de...
http://www.genealogieonline.nl/van-den-ber...
http://www.thuisinbrabant.nl/geschiedenis/...

nee mi niet is dit niet echt gangbaar , want iemand heet Theodorus of Dirk. of de 2e roepnaam wordt in dit geval gebruikt . de afkorting van Theodorus is geen Dirk in terug te vinden . Misschien is het streek gebonden ,een bij/toenaam om bepaalde redenen . Meestal met een achter liggend verhaal. Er was een periode dat men iemand bij zn bijnaam noemde ,en in werkelijkheid een andere naam heeft.

Ik vind het onlogisch. Het heeft maar twee letters in het gemeen van Theodorus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100