Mag iemand je zomaar om legitimatie vragen?

Zo ja, mag je diegene dan ook om legitimatie vragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat mag. Als de vrager geen opsporingsambtenaar is, mag jij wel weigeren je legitimatie te tonen. En als je weigert je legitimatie te tonen, mag de vrager weer weigeren je de dienst te verlenen waarvoor hij legitimatie vraagt, denk bijvoorbeeld aan toegang tot een club of verkoop van alcohol. Natuurlijk geldt dan ook: ja, jij mag diegene dan ook om zijn legitimatie vragen. En diegene mag dan weer weigeren het te tonen etc.

Alleen de politie mag dat doen en een bevoegd opsporingsambtenaar. En jij mag ook aan hen om een legitimatiebewijs vragen als ze jou staande houden.

Als aanvulling: ook een advocaat mag het vragen. Daarnmaast mag bv een woningbouwstichting vragen om je bsn (voorheen sofinr)

Eén BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) is verplicht zichzelf te legitimeren als hij/zij jou om welke reden dan ook staande houdt. Mits hij/zij in burger gekleed is... Eén winkelbediende mag om legitimatie vragen bij verkoop van alcohol en/of sigaretten als hij/zij aan jouw leeftijd twijfelt... Bij een discotheek/club mag de portier/toezichthouder/ordehandhaver jou om legitimatie vragen als er wordt getwijfeld aan jouw leeftijd... En iemand die jou om legitiematie vraagt mag jij ook om legitimatie vragen. En met uitzondering van de BOA's mag je verder bij iedereen weigeren om je legitimatie te tonen...

Bij het huren van bijvoorbeeld een aanhanger of bestelwagen wordt ook om een id-bewijs (rijbewijs) gevraagd.

vanaf je 14de heb je legitimatieplicht, dus ja. niet iedereen kan het van je eisen, dat ligt in indd aan de situatie en de bevoegdheid van de persoon die het vraagt.

Er zijn al veel antwoorden gegeven over het mag wel en het mag niet en ook het wanneer. Er wordt ook iets vergeten vlgs. mij en dat is "wanneer vraagt iemand je "zomaar" om je legitimatie" Ik denk dat als iemand om je legitimatie vraagt er altijd wel een reden is waarom dit gevraagd wordt! En de persoon die dit doet vraagt dit dus niet voor niets, dat kan je ook uit de andere antwoorden wel opmaken. Er zijn hier bij GV ook al eerder vragen gesteld over identiteitverwisseling, gebruik maken van de gegevens van je ex en op zijn/haar naam schulden maken en vul dit soort vragen maar verder in. Ook in ziekenhuizen wordt/kan bij consult om identiteit gevraagd worden. Om misverstanden te voorkomen. En dan heb ik het echt niet allen bij bloedafname, daar wordt al jaren, dus voor contole, gevraagd naar in ieder geval je donorkaart, geboortedatum etc. Er zijn ook mensen "betrapt"die, op naam van een ander, die gezakt was, examen ging doen. En bij de Apotheker even de medicatie komt ophalen! Dit soort (wan)toestanden maakt dus dat er in onze maatschappij er veel meer controle moet komen en dan kan je ID wel eens gevraagd worden!

Iedereen mag om je legitimatie vragen. Jij hoeft het echter niet aan iedereen te tonen. Alleen bij politie/opsporingsambtenaren is het verplicht, ALS jij in overtreding bent of getuige bent van iets. Dus een agent mag jou niet zomaar op straat om jou ID vragen. Als jij aan iemand anders weigert je ID te laten zien, mogen ze je wel weigeren voor een 'dienst'. Zo hoef je bij de supermarkt je ID niet te laten zien, maar zij hoeven je dan ook geen alcohol/tabak te verkopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100