Is het mogelijk om zeker te weten dat stichtingen van goede doelen de donaties juist besteden?

Toegevoegd na 47 minuten:
met juist bedoel ik dat het geld terecht komt waar ze beloven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is in Nederland geen goede controle op goede doelen. Niemand weet hoeveel goede doelen er actief zijn. In ieder geval zijn er zo´n 30.000 goede doelen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Helaas worden goede doelen niet verplicht om hun jaarrekening in te leveren bij de KvK, terwijl dat voor bedrijven wel verplicht is. Hierdoor weet niemand welke goede doelen actief zijn, hoeveel geld er precies omgaat en wat er met het geld gebeurt. 16.000 van deze goede doelen hebben zich bij de Belastingdienst aangemeld als ´organisatie die het algemeen nut beoogt`. Deze doelen geven aan geen winstoogmerk te hebben en staan in Den Bosch geregistreerd zodat ze minder belasting (slechts 8% schenkingsrecht) hoeven te betalen. Ook hier wordt echter geen controle op uitgevoerd, behalve een steekproefsgewijs verzoek om een jaarverslag in te leveren. Al met al zijn er ongeveer 12.000 die actief fondsen werven en die door niemand worden gecontroleerd. Ongeveer 450 van deze 12.000 goede doelen leveren vrijwillig hun jaarverslag in bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). 270 van deze 450 organisaties hebben een Keurmerk of Verklaring van geen Bezwaar van het CBF. Zo'n Keurmerk of Verklaring betekent dat er op een aantal punten naar een goed doel gekeken wordt, en het is de enige vorm van controle die er op dit moment is. Het geeft echter geen compleet beeld van kosten en bestedingen. Bovendien is het niet geschikt voor alle goede doelen.

Bronnen:
http://www.goededoelenwereld.nl/fileadmin/...

Nee om de simpele reden dat je dan eerst een vaag begrip als juist moet verklaren. Daarnaast kan je nooit iets zeker weten. Wat veel goede doelen wel doen is een jaarverslag of ander document publiceren om zo tranperanter te werken. Daarnaast zijn er keurmerken die je enigzins de garantie geven dat je geld besteed wordt aan de het doel dat je wil helpen.

Er is een register van Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) waarvoor instellingen zich kunnen opgeven. Daarvoor moet eerst door de Belastingdienst de rechtmatigheid van de aanvraag in een procedure worden vastgesteld, waarna - na goedkeuring - opname in dit register volgt. Dit register is te vinden en raadplegen via de Belastingdienst of via onderstaande link: hier wordt men slechts in opgenomen als er goedkeuring door de Belastingdienst is gegeven. Eenmaal opgenomen worden er nog controles op de blijvende rechtmatigheid uitgevoerd: er zijn al organisaties uit het register verwijderd. De ANBI-erkenning is ook van belang voor de schenker omdat slechts een gift aan een erkende ANBI voor de belasting aftrekbaar is sinds de wetswijziging in 2008! BERT.

Bronnen:
www.anbi.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100