Wat te doen bij ruzies bij de buren?

Wat is verstandig te doen als je een buurman hebt die met regelmaat (te) veel drinkt en daardoor nogal agressief reageert op zijn vrouw?
Ze zegt dat ze weleens geslagen is en ook bij de huisarts is geweest alleen die zegt dat ze dan maar aangiften moet doen. Maar dat is niet echt een optie voor haar aangezien ze bang is hier slecht uit te komen (financieel enzo).

Verder heb ik geen bewijs wat ik naar een politie of instantelijk kan overleggen waardoor er dus niets hard gemaakt kan worden!

Wat is het beste te doen? Ik wil niet die persoon zijn die je op het nieuws na een gezinsdrama ziet en zegt:"ik wist er wel wat van maar dacht het valt wel mee, maarja nu is er een dode gevallen"

Maar ook niet die buurman die al snel met politie en allerlei instanties komt..
Graag advies!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Zoals ik het lees kiest de buurvrouw er toch voor om maar mishandeld te worden. Echter, wanneer jij er last van hebt in die zin dat er enorm veel herrie is en je de politie belt gebeurt dat anoniem en wordt er wel degelijk actie ondernomen. Hoe graag je haar zou willen helpen dit is bijna de enige mogelijkheid, ze moet het dus eigenlijk zelf doen. En als ik het goed lees krijgt ze het goede advies en doet ze er niets mee. Overigens is de huisarts bij mijn weten ook verplicht om melding te doen van huiselijk geweld. Dus al met al kan je weinig doen. Succes ermee!

je kan altijd naar misdaad anoniem bellen , en doorgeven wat je weet , dan kunnen hun er wat aan doen en voor jouw gevoel heb je dr ook wat aan gedaan alleen dan anoniem.

Ik vind het een lastige situatie waar je in zit en ik zou bijna zeggen dat je je het beste erbuiten kan houden, maar dat vind je geen optie. Goed, ik denk dat je met haar moet gaan praten en haar overtuigen dat ze weg moet. Dat ze et finacieel slechter voor komt te staan, is niet echt iets waar ze mee bezig moet zijn. Ze heeft vast familie die haar weer op de been kan helpen. Maar als zij in deze situatie blijft, kun je haar niet helpen. Je kan wel de politie erop af sturen, maar ik zie dat geen sccs worden. Je kan haar verder ook alleen maar steunen, maar overtuig haar gewoon weg te gaan. Ik heb nog een goed advies voor je, doe ermee wat je wilt. Degene die zich ermee gaat bemoeien, heeft het altijd gedaan. Denk alsjeblieft na waar je tussenin wil gaan staan Kun je geen contact opnemen met haar familie? Misschien kunnen zij haar overtuigen gewoon weg te gaan bij die loser. Zucht. Sccs, je hebt het nodig.

Zulke situaties zijn inderdaad altijd moeilijk. Je zegt dat je geen bewijs hebt om aangifte te doen. Maar je kan toch anoniem de politie bellen op het moment dat er een slaande ruzie aan de gang is? Dan leg je de verantwoordelijkheid bij de politie. En jij hoeft je er niet meer mee te bemoeien. De politie moet het dan maar verder uitzoeken, jij hebt dan je 'plicht' gedaan.

Precies wat Siska zegt inderdaad! Jij hoeft geen aangifte te doen, dat zou je buurvrouw die mishandeld wordt moeten doen. Een goede vriend van mij is agent en heb hem weleens gevraagd hoe zo'n melding in z'n werk gaat. Hij gaat dan met drie collega's naar het adres. Ze gaan altijd naar binnen. Eén agent praat apart met de vrouw en een ander met de man. Aan de hand van de situatie wordt de hulpverlening ingeschakeld of de man wordt gearresteerd als er bewijs van mishandeling wordt aangetroffen. Doe dus die melding als je het gevoel hebt dat het bij je buren uit de hand loopt. Dan heb je alles gedaan wat in jouw macht ligt.

Vaak is het angst dat de vrouw weerhoudt om aangifte te doen. Bang dat de man er achter komt en dan dit op haar afreageert. Als je weer hoort dat het uit de hand loopt zou ik de politie bellen en melden. Dan wel zeggen dat jij zelf anoniem wilt blijven. Dan heb jij in ieder geval je plicht gedaan. Kan zijn dat de politie ook met jou gaat praten, jij kan anoniem je verhaal vertellen. Kan best zijn dat de man dan verplicht wordt zich te behandelen. Dan gebeurd er eindelijk iets.

Steun je buurvrouw door haar verhaal aan te horen. Haar suidelijk maken dat ze niet alleen staat. Het is haar eigen beslissing om geen aangifte te doen. Gaan de ruzies gepaard met geluidsoverlast dan kan je hiervoor de wijkagent en woningverhuurder inschakelen. Soms wil een bezoekje van een wijkagent wel eens helpen.

Je vermoed huiselijk geweld, dat is een strafbaar feit. Maar wat kan jij daaraan doen? Allereerst: je hebt hierover al gesproken met het slachtoffer, dat is dapper, verstandig en betrokken, mijn complimenten hiervoor. Het slachtoffer kiest in dit geval min of meer voor om in de situatie te blijven. Jij kan haar niet dwingen om het anders aan te pakken en dat zul je in zekere zin moeten accepteren. Maar er is wel nog iets dat je kunt doen: bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld op 0900 - 126 26 26. Zij kunnen je verder adviseren. Toegevoegd na 10 minuten: Er is trouwens nog iets wat je kunt doen: begin een logboek. In dit logboek noteer je de momenten van alle ernstige incidenten met datum en tijdstip. Dit logboek kan in een later tijdstip belangrijk zijn om aan te tonen hoe vaak dit voorkomt. Het is bruikbaar als de vrouw toch aangifte wil doen maar ook bruikbaar als je een klacht in wil dienen bij de woningbouwcorporatie.

Bronnen:
http://shginfo.nl/omstander

Heb zelf zoiets aan de hand (gehad) ,en heb gewoon aangebeld (niet boos) en geprobeerd te praten en vooral begrip te tonen,want niemand word voor zn lol boos,een beetje aandacht doet vaak wonderen is mijn ervaring en betrokken zijn meer kan je niet doen,en dan maar het beste ervan hopen,mijn ervaring is dat het dan in ieder geval weer een tijdje rustig is,doordat je zo normaal reageert gaan ze er toch wel over nadenken etc.....succes!

Bronnen:
eigen ervaring en op the feeling!

Beste Jan Bikker, Ik persoonlijk denk dat je weinig kan doen aangezien je het verhaal maar van 1 kant hebt gehoord, die van je buurvrouw. Verder weet je dat hij (misschien) wel eens te veel drinkt, maar je hebt dat agressieve en slaan alleen maar van horen zeggen en dat is niet echt bewijs. Het kan zijn (en ik beweer hier nog helemaal niets mee, hooguit dat er vrouwen zijn die een grote fantasie (kunnen) hebben) dat je buurvrouw wraak wil nemen ergens om en je iets wijs maakt wat helemaal niet zo hoeft te zijn....ze vertrouwd jou en jij bent aardig voor haar. Je zou ook eens met je buurman kunnen praten en vragen of ze wel eens herrie hebben samen omdat jij geluiden opvangt bij wijze van. Met 2 verhalen kom je verder...grote kans dat zijn verhaal weer helemaal anders is dan die van haar. Je buurvrouw is echter degene die een beslissing moet maken, een financieel goed leven met een vent die haar slaat of anderszijds mishandeld, of een financieel minder goed leven maar wel met een veilig thuis, die keuzes kan jij niet maken. Als ze echt zo vreselijk bang is kan je haar altijd aanbieden met haar samen naar de politie te stappen maar oordeel niet meteen aan de hand van 1 verhaal van 1 persoon als er nog iemand bij betrokken is die jij nog geen kans hebt gegeven. Veel sterkte ermee.

heb ik ook gehad toch tenminste melden bij de politie en laten noteren daar, want als het later op bewijsvoering aankomt als het echt mis gaat dan heeft ze daar veel aan;

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100