Heeft een bewoner van de begane grond meer recht op de stoep ervoor dan de bovenbewoners?

De benedenbuurvrouw zet haar eigen fiets wel tegen de gevel en verzoekt anderen om geen fietsen tegen de gevel te zetten. Is de stoep niet van het hele pand? De benedenbewoner is wel verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stoep meende ik te weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De stoep is van de gemeente en daar heeft iedereen in het pand evenveel recht op. Het is een krom dat de buurvrouw wel vindt dat ze haar fiets daar mag parkeren, maar het vervolgens een ander verbiedt. Ik ga er wel van uit dat de stoep strak tegen de gevel aan zit en er zich dus niet een strookje tuin of eigen grond tussen de stoep en de woning bevindt. Dan heb je een andere situatie namelijk. Toegevoegd na 2 minuten: De buurvrouw is ook niet alleen verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stoep, dat zijn alle bewoners met elkaar. Dat geldt ook voor het onderhoud aan een eventueel gezamenlijke voordeur en portiek waar je met z'n allen aan meebetaald via de huur of servicekosten.

Het heeft met appartementsrecht te maken, en met gebruiksrecht. Jullie zijn gezamenlijk eigenaar van het hele pand, dus van alle woningen. (Als jullie de appartementen tenminste hebben gekocht.) Maar ieder van jullie heeft het exclusieve gebruiksrecht van zijn appartement. Als het dak kapot is, moet iedereen meebetalen via de Vereniging van Eigenaren. En zo zijn er meer kosten die gezamenlijk moeten worden betaald. Aangezien de buurvrouw het exclusieve gebruiksrecht heeft van haar benedenwoning lijkt het mij logisch dat zij ook de enige is die haar fiets tegen haar eigen appartementsgevel mag zetten. Je mag wel je fiets op de stoep voor haar raam zetten zonder haar gevel te raken. Ik denk dat het zo ongeveer in elkaar steekt maar ik zeg er voor de zekerheid bij dat ik geen jurist ben.

Ik heb een soort gelijk probleem, ik woon op de begane grond. Maar ik heb zelf wel een schuurtje en zet daar mijn fiets in.Maar de andere bewoners kwakken letterlijk hun fiets tegen mijn ramen en kozijnen. Ik heb nu een briefje opgehangen of ze AUB die fiets niet daar tegen aan willen zetten . Ik zou gewoon aan de buurvrouw vragen waarom ze dat niet wil.En misschien heeft ze wel een goede reden.Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100