Hoe is de Bijlmer uitgegroeid tot een multiculturele wijk?

De Bijlmer onstond uit het idee van een fijn georganiseerde wijk, bestemd voor middenstanders of mensen met een gezin. Grotendeels is dit in de soep gelopen door verloedering en criminaliteit. Wat maakte deze wijk aantrekkelijk voor de mensen van een andere afkomst?

Weet jij het antwoord?

/2500

De huizen in de eerste opzet van de Bijlmermeer waren bedoeld als vrije sector woningen dus mensen met een hoger inkomen. Na een paar jaar bleken de meeste flats nog leeg te staan en hele duren koopwoningen onverkoopbaar. Hierdoor is er een besluit genomen andere groepen in de woningen te laten met een aanpassing op de huren.

De Bijlmermeer werd gebouwd als 'modelwijk', de wijk voor de moderne mens. Helaas werd de praktijk anders. Doordat het voorzieningenniveau in de wijk achterbleef en de moderne , ruime flats moesten concurreren met nieuwe eengezinswoningen in de regio, bleven de Amsterdamse gezinnen waarvoor de wijk gebouwd was weg. In het ontwerp van de Bijlmer ontbrak het aan diversiteit van woningaanbod en hierdoor was het gevoelig voor ontwikkelingen in de woningmarkt. In plaats daarvan concentreerden zich grote groepen kansarmen in de wijk, waaronder veel immigranten uit Suriname dat in 1975 onafhankelijk was geworden. Bepaalde plekken in de Bijlmer werden overstroomd door criminaliteit, verloedering en drugsoverlast. Ook was er een hoge mate van werkeloosheid. Ook het plan van de tijdens ontwerp ontstane functionele stad pakte niet zo goed uit als verwacht was. De strikte scheiding van wonen, werken en recreatie zorgde ervoor dat sommige delen van de Bijlmer 's avonds veranderde in verlaten spooksteden. Hier wilde niemand meer tussen wonen met zijn 'normale' gezin. Inmiddels wordt de Bijlmer weer opgeknapt. Een groot deel van de torenflats is gesloopt en vervangen door kleinschaligere woningen. Het doel is nu om een minder eenzijdige bevolkingsamenstelling en een prettigere woonomgeving te creëren. Door renovatie van het winkelcentrum en bouwen van theater en sportcentrum ed. hoopt men nu weer de Bijlmer in een beter imago te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100