Moet iedereen stemrecht hebben?

Is het een goed idee dat iedereen boven de 18 stemrecht heeft. Er zijn een hele hoop mensen die zich totaal niet intresseren in politiek. Zij gaan meestal af op quotes van politici en een bepaald beeld wat de media van een politcus of politieke partij schetst. Daarnaast zijn er ook mensen die helemaal geen idee hebben waar een bepaalde partij voor staat of zelfs hoe ons politieke systeem werkt. Is het dan wel verstandig om deze mensen mede te laten bepalen over de toekomst van ons land.

Even een aanvullig; het gaat mij niet om welke partij iemand stemt. En ik wil ook niet zeggen dat ik als van politiek af weet oid. Maar soms weten mensen bijvoorbeeld niet het verschil tussen 1e Kamer, 2e Kamer en regering. Dat soort basiskennis is imo wel nodig om een goede keuze te maken bij het stemmen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Verreweg de meerderheid zal vinden van wel (simpelweg omdat men zelf ook wil kunnen stemmen). Maar ik vraag me wel eens af of een minimale algemene basiskennis niet een vereiste zou moeten zijn. Ja, dat lijkt me wel een goed idee. Eerst een simpele meerkeuzevragenlijst goed kunnen beantwoorden.

Democratie, dit is het nadeel van democratie... demos is het volk... Daar ontkom je niet aan... Alle schaapjes/stemmen hebben evenveel waarde...

Dat komt in 2011 pas weer aan de orde dat die mensen meebeslissen over de politiek voor Nederland... Feit is gewoon dat iedereen boven de 18 stemrecht heeft. Behalve als er een vonnis ligt van de rechter dat je wilsonbekwaam bent... En wat is je punt nu precies. Dat de PVV vanuit het niets 4 zetels heeft gekregen. Dat D66 van 1 naar 3 is gegaan. Of dat het CDA en de PvdA grof verloren hebben aan deze 2 partijen? Misschien wel handig als je dat ook onderbouwt in je vraagstelling...

Gouden idee. In de 19e eeuw mocht je alleen maar stemmen als je een bepaald bedrag aan belasting betaalde. En als je geld hebt, dan weet je het veel beter. We kunnen ook nog iets doen wat nog niet zo lang geleden in Zuid Afrika in zwang was: Alleen met een bepaalde huidskleur mocht je stemmen. Ja, dat moeten we doen! En nu maar hopen dat je vraag niet serieus was....

Uiteraard moet iedereen Stemrecht hebben. Hoe zou je objectief een stemgerechtigde kunnen uitsluiten? Kan volgens mij niet en is alles behalve democratisch.

Ja natuurlijk. Het is een recht, geen plicht. De mensen die het niet interesseert stemmen niet zodat ze aansluiten bij de uitslag.

Daar kun je heel lang en heel uitvoerig en ook heel eng over discussieren, maar het is een heel terechte vraag. Democratie is de slechts mogelijke staatsvorm - na alle ándere staatsvormen die nog slechter zijn. Niet mijn uitspraak overigens, maar ik weet niet meer van wie die was. In verschillende discussies over dit onderwerp, ben ik tot de conclusie gekomen dat veel problemen in Nederland lijken te ontstaan doordat de ideale samenleving die we voor ogen hebben, onbetaalbaar begint te worden. Gelijke rechten voor iedereen hebben een prijskaartje dat moet worden opgehoest door een krimpende groep mensen die daartoe minder bereid worden en op een gegeven moment met de voeten zullen gaan stemmen. Gedeeltelijk gebeurt dat al. Je kunt je daarom afvragen of het nuttig is dat mensen die ALLEEN MAAR 'profiteren' van het systeem (er dus alle belang bij hebben dat er ongelimiteerd geld in allerlei sociale potjes stroomt zonder dat er nog reserves zijn aan de kant waar het er in moet) ook mee mogen beslissen OVER dat systeem. Ook is men het er in grote lijnen wel redelijk over eens dat een minimaalniveau van algemene ontwikkeling en politiek inzicht zou mogen zijn. Ik heb heel wat mensen gesproken die zeggen ": ik vind.....(alle standpunten van partij A), DUS stem ik op de (partij B). Tja........geen idee zelfs waar ze op stemmen dus, maar het klinkt zo lekker sociaal / rood/ rechts/ liberaal/christelijk/vul maar in.... Treurig maar waar. Maar met mensen uitsluiten op grond van afhankelijkheid van een inkomen vande belastingbetaler of gebrek aan kennis betreed je natuurlijk een heel grijs gebied, dus je zou daar zeer, zeer goed over moeten nadenken. Als echter in de tussentijd iedereen die WEL die tegenwoordigheid van geest heeft gewoon gaat stemmen, zodat je stem in elk geval niet terecht komt waar je hem NIET wilt hebben, zijn we al een heel eind. Ik stond gister ook tot het laatste moment te iene miene mutten, het ging tussen 4 partijen waar ik het geen van allen 100 of zelfs 80 % mee eens ben,. maar in elk geval meer dan 40. De partijen met minder dan 20 % overeenkomsten vielen dan in elk geval af.

Ik zou je willen vragen op welke grond je dan bij bepaalde mensen, het stemrecht wil ontnemen. Het lijkt mij dat het niet anders is dan een vorm van discriminatie. Je zou mensen wellicht de keus kunnen geven om afstand te doen van hun stemrecht. Zo vormen zij geen blanco stem en verloopt het stemmen tellen eerlijker. Maar of dat gaat werken.. Maar dat is allemaal in theorie, waarschijnlijk gaat het niet op.

Ja, gelijke monniken gelijke kappen. En wie gaat bepalen welk persoon zijn/haar stemrecht kwijtraakt, en hoe en met welke criteria?

Het is een goed idee. Er zijn meer jongeren onder de 18 die zich niet intersseren in politiek dan jongeren die zich er wel mee bezighouden. Ook denk ik dat jongeren onder de 18 niet genoeg kennis hebben van de standpunten van de partijen en/of betrokken persoon. Ik zelf ben 17 maar om eerlijk te zijn heb ik er nooit echt heel lang bij stilgestaan.

Ik ben heel sceptisch over (in mijn ogen) domme mensen die zomaar wat stemmen, terwijl ik alle politieke programma's afloop om een gefundeerde mening voor mijn stem te vormen. Ongelovelijk dat al deze mensen met de reden "hij heeft zo'n mooi kapsel" hun stem verkwanselen terwijl anderen wel gefundeerd over hun mening nadenken.. Maar.. dat zijn nu eenmaal de nadelen van een democratie. Al deze mensen leven in deze samenleving en hebben dus allemaal net zoveel rechten. Er is gewoon geen beter alternatief. Mensen niet laten stemmen omdat ze bijvoorbeeld een lager dan gemiddeld IQ hebben of niet weten hoe de politiek in nederland werkt, klinkt toch een beetje eng en dictatoriaal.. We moeten het hiermee doen!

Dit is gewoon het nadeel van democratie. Ik bedoel.. Een fatsoenlijk verkozen dictator zou een hoop meer oplossen vind ik.

Goed idee, laten we het stemrecht beperken tot getrouwde mannen boven de 25 met een IQ van ten minste 140. Dat scheelt een hoop gedoe met stembussen en fraudegevoelige stemmachines; wellicht kan er dan net als lang geleden met handopsteking worden geregeerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100