Waarom heeft Tivoli, een stadje in Italië, aan zoveel dingen zijn naam gegeven?

Bijvoorbeeld het bekende poppodium in Utrecht, meerdere (attractie)parken in heel Europa, een schouwburg in Barcelona, een wijk in Eindhoven, twee voetbalstadion in respectievelijk Duitsland en Oostenrijk enz.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb altijd aangenomen dat dat kwam omdat I Lov'It achterstevoren Tivoli was. En dat al die parken die zo heetten niet per se naar dat stadje vernoemd zijn.

Tivoli is bij reizigers vooral bekend om de Villa d'Este, uit de Renaissance, waar een ongelooflijke hoeveelheid fonteinen te zien is in een fraaie grote tuin, een geweldige ervaring. Aan de viet van de hevel waar de stad ligt is de antieke villa Hadriani, waar de Romeinse Keizer Hadrianus zijn zomerverblijf had, een enorm landgoed waar nog heel veel van overeind staat. Ook een belevenis, vind ik.

Tivoli, het stadje, was de speelplaats van rijke mensen, van Romeinse keizers tot de adel in de Renaissance , zoals de Villa d'Este. In Kopenhagen is het pretpark Tivoli genoemd als knipoog naar het Italiaanse stadje.Je kunt er je vrije tijd doorbrengen,ontspannen en genieten van de leuke dingen. Toen waren het de fonteinen en waterwerken en dierenparkjes, nu nog steeds allerlei kermisattracties enzovoort. En daaraan zijn nu weer andere festiviteiten zoals popconcerten gekoppeld. Eigenlijk verwijst de naam dus nog steeds naar vrije tijd en plezier!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100