wat zijn de grote verschillen tussen een koninkrijk en een republiek,

niet het antwoord geen koning en koningin of zo

Weet jij het antwoord?

/2500

Tja, als we het niet over koningen en koninginnen mogen hebben blijft er weinig over ;-) Verschillen zijn er dan nauwelijks. Wel kun je stellen dat Duitsers verschrikkelijk jaloers zijn op "ons" koninkrijk, wegens de glamour, en mag je voorzichtig ook wel stellen, dat een Nederlandse handelsmissie met Willem ALexander of Beatrix meer orders geeft, dan een Duitse handelsmissie met de Bundespresident. Een koninkrijk is dan wel een sprookje, maar we lusten er allemaal wel pap van! ;-)

De één heeft een president als stadhoofd, gekozen door het volk. De ander heeft een monarch als staadshoofd, die op die plek komt omdat hij/zij geboren is in de juiste familie.

Het grote verschil in theorie is dat de opvolging bij een koninkrijk door geboorte wordt geregeld en bij een republiek door verkiezingen. Maar er zijn koninkrijken waar de vorst gekozen wordt (weliswaar uit andere vorsten) zoals Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zijn er Republieken waar familieleden worden "gekozen". Denk maar aan Cuba en Noord Korea. Bij de oude Romeinen werd de keizer eerst gekozen en later werd de (geadopteerde) zoon van de Keizer gekozen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100