Met welke coalitie is Nederland het best gebaat?

Hangt natuurlijk af naar welke criteria kijkt, zoals economie, integratie, veiligheid, staatsschuld.
Bedoel voor het geheel dat Nederland heet, dus ook de som der inwoners.

Toegevoegd na 25 minuten:
Er is natuurlijk geen 'beste antwoord' op mijn vraag. Ben gewoon benieuwd hoe jullie erover denken en welke mogelijkheden er zijn. Ik blijf hoop houden op een socialer en mooier Nederland.

Toegevoegd na 3 dagen:
Bedankt voor de interessante en zeer diverse antwoorden! Prachtig om te lezen dat iedereen zijn eigen kijk erop heeft. Schouderklopje voor jullie GV-ers ;).

Toegevoegd na 4 dagen:
Nogmaals, bedankt voor alle antwoorden. Zeer interessant om ieders eigen mening te lezen. Geen beste antwoord gekozen, lijkt me niet gepast.

Weet jij het antwoord?

/2500

Momenteel eentje waarvan je stabiliteit kunt verwachten. VVD-PVV-CDA zie ik niet erg stabiel zijn, dus die vallen af. Toegevoegd na 42 minuten: Ik zou zelfs 't liefst een coalitie zien van linkse partijen. Laten we de SP nou alsjeblieft eens niet negeren (ja, ik stem SP). Dus SP, Pvda, Groen Links. Aangevuld met CDA helaas. Niet omdat ik het CDA nou zo'n goeie partij vindt, maar andere opties zijn er momenteel gewoon niet. Een andere optie waar ik niemand over heb gehoord, is de SP met de PVV, aangevuld met iets anders. De PVV heeft best veel zaken waarin ze overeenkomen met de SP. Ik heb een paar keer zo'n kieswijzerding ingevuld en daar kwam uiteraard uit dat ik SP zou moeten stemmen. Maarrrr.... als 2e partij rolde steevast PVV uit de bus. Maar ja, zoals ik zelf al zei, een coalitie met de PVV zie ik nog niet stabiel zijn, dus geef ik mijn voorkeur aan de bovenstaande.

Hier is geen antwoord op te geven. Het is maar net vanuit welke invalshoek je het bekijkt. De een zal meer waarde hechten aan terugdringen van de staatsschuld, de ander aan de koopkracht. Elke partij denkt dat zij het beste programma hebben voor alle inwoners.

Zelf ben ik van mening dat de kiezers samen dat beslissen en dus de partijen die de meeste kiezers aanspreken dit samen moeten gaan doen. Ontzettend belachelijk dat de pvv niet wil regeren maar alleen wil gedogen. Zo kunnen we nooit goed zien wat dit nu eigenlijk voor een partij is. Iedereen kan one-liners in de groep gooien, maar een partij echt vorm geven dat is natuurlijk helemaal wat anders. Zelf ben ik meer van de gematigde/linkse partijen dus ik ben in de minderheid. Ik word dus waarschijnlijk niet blij met een rechts kabinet met pvv erin, maar ja, dat is minder belangrijk.

een coalitie zonder cda lijkt me een verademing. maar helaas blijkt het cda de kleurloze lijm die altijd word toegepast. ikzelf zou graag GL D66 VVD in een progressief kabinet zien... maar ja, te weing zetels dus.

Ha, die Rpvdbroek; De eerder onderzochte paarse coalitie zou het meeste recht doen aan de verkiezingsuitslag, omdat er immers de twee grootste partijen in plaats zouden nemen en er met de deelname van Groen Links en D66 een flinke meerderheid zou ontstaan, dus een kans op een stabiele coalitie. Maar omdat Rutte c.s. (die vroeger werd gezien als 'linkse' VVD'er) het nodig vinden met het trendy rechtse geluid mee te blaten is dat toen afgeblazen. Natuurlijk zal de VVD in een paarse samenwerking iets meer water bij de wijn moeten doen, maar volgens mij is de kans de termijn uit te zitten groter dan met de smalle basis waarop nu misschien geregeerd gaat worden. Zo'n rechts gedoogkabinet blijft immers afhankelijk van de grillen van Wilders en zal steeds met een scheef oog naar de overgebleven CDA-dissidenten blijven loeren. Die kunnen met zijn tweëen namelijk nog steeds de meerderheid om zeerp helpen.

Nederland is onder de huidige omstandigheden gebaat bij een rechts kabinet. Het zal goed zijn om de PVV daarin mee te nemen omdat dat een duidelijke boodschap is aan de zittende politici dat zaken zullen moeten veranderen. Als de zittende politici het niet eens zijn met de PVV dan zullen ze dat moeten bewerkstelligen door ze via democratische methoden die ons land heeft aan te pakken. Niet door populisme en zwartmaken. Zeker niet door politici waarvan vaststaat dat ze grote (financiele)belangen hebben bij o.a. subsidie geldstromen die onder een rechts kabinet zouden komen te vervallen.

Gezien de vorige kabinet lijkt me PvdA en het CDA niet een goede combinatie momenteel. Niemand buiten de VVD en CDA (deels) willen samen regeren met de PVV. Dat uitsluitend om de omstreden opvattingen omtrent de Islam. De enige combi is momenteel in onderhandeling. Of het een goede is voor NL? Dat moet blijken. Een groot deel van NL stemt ook links, dus alleen rechts zal niet de beste optie zijn. In mijn optiek is een gebalanceerde kabinet tussen links en rechts een meest ideale. Maar ook weer niet, omdat de verschillen te groot zijn. Zelf stem ik links (groenlinks). En de opvatting van het PvdA om niet teveel te bezuinigen in tijdens waarin het land financiele moeilijkheden heeft, vind ik een betere dan enorm veel bezuinigen. NL zie meer en meer naar links of rechts gaan. De afstand wordt steeds groter. Links en rechts zijn daarin helaas nodig en kunnen niet zonder elkaar. Maar als ze in elkaar overvloeien, dan ontstaat er geen scheiding meer, maar 1 geheel. Helaas gaan we niet richting 1 geheel, maar worden de scheidingen alleen maar groter en harder.

Nederland kan heel goed een rechts kabinet gebruiken. De coalitie VVD, CDA met gedoogsteun van PVV is dus prima. Linkse partijen zijn lang genoeg aan de macht geweest en Nederland heeft inmiddels te kampen met grote problemen. Wordt tijd dat rechts orde op zaken gaat stellen.

De coalitie van VVD CDA en PVV is de beste optie. Tenminste voor de mensen die in dit land de kar moeten trekken. Als rechts het nu goed doet gaan de gewoontestemmers van de pvda ook nog overstag bij de volgende verkiezingen. We zullen het zien de komende 4 jaar.

Ik hoop op een rechts kabinet,een kabinet wat het antirokersbeleid aanpakt en een kabinet wat het leven weer wat veiliger maakt. Ik mag toch wel wensen,hahaha?

Ik denk dat de meeste mensen het met mij eens kunnen zijn dat het terugkeren van de veiligheid in onze samenleving een van de voornaamste, zo niet het allerbelangrijkste beleidspunt zal zijn voor de komende regeringsperiode. Straffen voor vernieling en geweldpleging zijn nu veel te laag en de maatregelen van de afgelopen jaren hebben onvoldoende vruchten afgeworpen. Sla de krant maar open. Willen wij de criminaliteit een halt toeroepen, zal deze harder aangepakt moeten worden door het invoeren van hoge MINIMUMstraffen. Daarnaast moeten wij burgers ontzien worden en is het van belang het begrotingstekort terug te dringen door te bezuinigen op het ambtenarenapparaat, afdrachten aan de EU, subsidies en ontwikkelingshulp. Ieder jaar wordt er 0,8% van het BNP (ruim 4,7 miljard euro) gespendeerd aan ontwikkelingshulp. Die 0,8% zou terug kunnen naar het Europees gemiddelde van 0,44%. Een rechts kabinet doet het meeste recht aan deze belangen.

Er is geen coalitie te bedenken die Nederland socialer en mooier maakt. Dat laatste is trouwens niet van de politiek afhankelijk. Nederland is misschien het best gebaat bij geen coalitie, maar bij één partij die kan regeren met gedoogsteun. Mijn voorkeur zou dan zijn PvdA.

Een kabinet wat sociaal en rechtvaardig beleid voor stelt Zo links mogelijk hoop ik

Als de PVDA er maar in komt dan is het goed viva la Cohen

Een coalitie die eindelijk eens de liberalisering van veel dingen terugdraait. Nederland zucht al decennia onder rechtse ideeën van liberalisering en marktwerking. Zeker in de publieke sector is dit absoluut niet wat zorgt voor betere diensverlening. Kijk om je heen hoe het streekvervoer, de zorg en het onderwijs duurder worden, en de kwaliteit minder. En ook een coalitie die zorgt dat er een eind komt aan voedselbanken en gezinnen die van een paar tientjes in de week rond moeten komen. Het is toch niet uit te leggen dat iemand een paar duizend euro hypotheekrenteaftrek vangt, terwijl een bijstandgezin van nog geen duizend euro alles moet betalen? Mijn conclusie: een links kabinet zou ongelijkheden en verarming van onze zorg beter kunnen verhelpen dan een rechts kabinet, zoals nu in de steigers staat. Toegevoegd na 1 dag: En zoals ik in een reactie zei, en ook gezegd door Femke Halsema vandaag: in elk kabinet na de oorlog (of nog langer) heeft altijd CDA en/of VVD gezeten (dus ook voorlopers van CDA als KVP en CHU)

Ik vind dat we als volk wèl onze schulden (de staatsschulden) moeten inlossen..maar tusentijds moeten we ook de mogelijkheid krijgen om te leven op een redelijk niveau. En dat kàn.. De rechtse partijen willen zo snel mogelijk alles af trachten te lossen omdat ze na de crisis de beste plek bij de wederopbouw van de economie willen verkrijgen. Dit is dus duidelijk in het voordeel van diegenen die het altijd al heel prima gehad hebben. De linkse partijen willen wèl de staatsschulden doen afnemen..maar niet in zo'n razend snel tempo als de rechtse clubs. De linkse partijen bieden ook aan de wat minder bedeelden de mogelijkheid een enigszins menswaardig bestaan te hebben..nu en in de komende jaren.. En dus vind ik dat ons land gebaat is bij een linkse coalitie. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100