waarom zijn er zo weinig rechtse partijen en veel linkse partijen

Weet jij het antwoord?

/2500

Nederland is van oudsher een relatief tolerante samenleving, met een sterke sociale gedachte. Dat erfgoed bepaald dat er meer ruimte is voor partijen die die beginselen aanhangen. En dan kom je automatisch uit in de linkse kant van de politiek. Pas sinds enkele decennia begint in nederland een rechtse roep op te komen, onder andere door maatschappelijke problemen veroorzaakt door slechte integratie met een relatief grote groep immigranten uit het arabische deel van de wereld.

omdat het voor linkse of middenlinkse partijen veel makkelijker is sympathisanten te vinden, omdat je toch op alles kunt inleveren. Ben je rechts als partij, dan moet je je mond lostrekken, en heb je kans dat je voorman overhoop geschoten wordt.

Ha, die IlmaMH; Dat ligt er maar aan vanuit welk perspectief je het bekijkt. Een PVV'er ziet de PvdA als links terwijl dat net als de CDA eigenlijk gewoon een partij in het centrum is. En vanuit een GroenLinks-standpunt zou je het CDA ook als rechts kunnen bestempelen. Er zijn op zich ook best wel een redelijke aantal rechtse partijen geweest de laatste jaren, maar die zijn vaak aan onderling gekrakeel ten onder gegaan. Misschien dat bij rechtse partijen persoonlijke belangetjes een grotere rol spelen en dat linkse zich meer op een gemeenschappelijk doel richten?

Links gaat er vanuit dat je ook te zorgen hebt voor de zwakkeren in de samenleving. Rechts vind dat iedereen maar voor zichzelf moet zorgen. Feit is dat mensen die rechts stemmen het vaak breder hebbendan mensen die links stemmen. Om je goeie geld te beschermen ga je dus automatisch naar rechts. Simpel niet veel ideeën dus ook niet veel partijen.

Het is wel interessant om te zien wat een woordenwisselingen het op levert ten aanzien van een op het oog eenvoudige vraag. Het is zeker de discussie waard om te bepalen wat nu een linkse partij is en wat een rechtse. Sommige zijn natuurlijk heel duidelijk(SP HEEEL Rechts) andere zijn wat vager. Volgens mij kun je de linkse en rechtse ideologie in een paar woorden samenvatten: Rechts: Eigen verantwoordelijkheid. Links: In het belang van het Collectief

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100