Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan het theoretisch zijn dat één enkele partij regeert in België?

Er worden volop peilingen gehouden en vnl in Vlaanderen heeft 1 partij een enorme voorsprong. Dan lees ik vaak dat dat beter is dan de coalitiepartijen "want die gaan toch weer regeren met partij x,y of z en dat wil ik niet" enz. Maar is er niet altijd een coalitie? Of kan het theoretisch dat er slechts 1 partij is en de rest is de oppositie? en is er in dat geval geen risico op een totalitair beleid?

11 maanden geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ja.
Je kan theoretisch >50% van de stemmen halen en dan heb je dus sowieso niemand nodig.
Ook een minderheidsregering mogelijk.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Minderheidsregering#België

"en is er in dat geval geen risico op een totalitair beleid?"
Dat is er in die zin ook als je met 2 of 3 partijen werkt die goed samenwerken en vrijwel dezelfde dingen willen, maar dat is nu eenmaal het idee achter democratie, als blijkbaar >50% van de bevolking iets wil, wat is dan exact het autoritaire*? Daarnaast zijn er in een goede democratie een aantal dingen ingesteld die voorkomen dat een partij of coalitie die aan de macht komt vrij direct alles om kan toveren.

*Neem als voorbeeld "zondags winkels open", door jarenlange invloed van christelijke partijen konden mensen die zondags wilden winkelen dat niet, nu verandert dat (althans in NL) door de groeiende secularisatie en voelen religieuzen zich weer benadeeld.
(Lees meer...)
11 maanden geleden
tinus1969
11 maanden geleden
Plus. Mbt ‘totalitair’; in bv USA en Engeland/UK is het normaal dat één partij de meerderheid heeft. Dat zijnngeen totalitaire landen.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding