Gaan er minder mensen naar de stembus als het slecht weer is?

Kreeg net een appje van mijn moeder dat ze vandaag niet meer is gaan stemmen vanwege het slechte weer. Ze vraagt nu aan mij of ik morgen (17 maart) ook meteen voor haar wil stemmen. Zijn er meer mensen die nu vanwege het slechte weer afhaken? Want anders ben ik bang dat het superdruk is morgen ...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een graad of 7 en hier een daar valt een bui. Niet erg lekker weer om naar buiten gaan dus. Maar gaan er ook minder mensen naar de stembus als het slecht weer is? Gemiddeld gezien ligt de opkomst bij verkiezingen op ongeveer 80 procent. De laagste opkomst ooit gemeten was op 6 mei 1998: iets meer dan 73 procent van de mensen ging toen stemmen. Het was die dag een graad of 14 en het regende buiten. Op dag met de hoogste opkomst was het 25 graden en scheen de zon. Dat was op 25 mei 1977, toen kwam 88 procent van de stemgerechtigden opdagen. Bij slecht weer 1 procent minder opkomst Toeval? Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat het weer wel degelijk een kleine invloed kan hebben op de opkomst bij de verkiezingen. Als het flink regent (25 mm of meer) is de opkomst ongeveer 1 procent lager dan normaal. Als het 10 graden warmer is dan gemiddeld, dan stijgt de opkomst juist weer met 1 procent.

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/...

Ja dat is onderzocht. Vooral pvda/cda/vvd/d66 stemmers haken af. SGP en andere corestemmers stemmen altijd bij weer en wind en vorst. Veel maakt het niet uit uiteindelijk, het gaat om de coalitie die gesloten wordt en dan is het CDA er meestal bij betrokken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100