Waarom maken veel mensen een geheim van hun politieke stem?

Als je achter een partij staat, kom je daar toch openlijk voor uit lijkt me. Ik heb altijd het idee dat mensen zich schamen en eigenlijk niet weten waarop of waarom ze stemmen.

Van mij mag iedereen weten waarop ik gestemd heb en ik ben niet flauw om die partij te verdedigen, want ik ben zeker van mijn keuze en ze sluiten prima aan op mijn mening.

Natuurlijk is geen zin hebben in discussie een goede reden, maar als je toch al over de politiek aan het praten bent, willen veel mensen het nog niet zeggen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik lees dat er een steen door je ruit kan komen vanwege de politieke folder op je ruit (in Arnhem gebeurd) is het logisch dat je niet direct wilt zeggen op wie je stemt. Want uit dat voorbeeld blijkt dat er toch tevelen zijn die de vrijheids van meningsuiting (en stemmen dus) NIET accepteren in Nederland. Want die vrijheid houd ook in dat een ander totaal anders mag en kan denken als jezelf.

Een stem is persoonlijk en gaat niemand wat aan. Dat is de reden dat veel mensen het voor zich houden.

Omdat ze zich zo interessanter voelen, zich ervoor schamen, iets stemmen wat je niet bij diegene zou verwachten of omdat ze geen zin hebben om erover in discussie te gaan zijn naar mijn idee de meeste voorkomende redenen.

Om dezelfde reden als waarom stemmingen in een democratie anoniem zijn. Je kunt stemmen wat je wil maar kan er niet op afgerekend worden. en dat moet dan ook zo blijven.

Er is een wet of zo voor. Omdat er een tijd is geweest waarin het allemaal niet zo vrij was. B.v. op de SDAP stemmen was lange tijd niet gebruikelijk in het traditionele Nederland. Als je zou zeggen: ik zeg niet waar ik op stem, dan was je al verdacht. Toen is die geheimhouding ingevoerd. Mijn vader hield daar t.o.v. vreemden altijd aan vast. Wij wisten wel dat hij Partij vd. Arbeid stemde. Toegevoegd na 1 minuut: Hier staat het.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kenmerken_van...

Ik heb er nog nooit een probleem mee gehad om te vertellen,dat ik al mijn hele leven links stem. De partij waarop,heeft een paar jaar wel gevariëerd,maar nu ben ik weer terug op het oude nest.Mocht er een hiernamaals zijn en ik kom daar terecht,dan zul je daar waarschijnlijk alleen maar rechts kunnen en mogen stemmen,dus stem ik hier maar links en ik snap ook niet,waarom mensen van hun voorkeur een geheim maken.

Sommige mensen vertellen alles aan anderen, desnoods hun pincode. Anderen zo weinig mogelijk, niet wat hun inkomen is, niet hun stemkeuze, niet hun geloof, niet hun emailadres, etc. Deze mensen vinden het prettiger als anderen niet zoveel van hun weten. Als ik zou weten dat mijn dokter een VVD'er was, zou mijn kijk op hem veranderen. Stel dat je een zakenman bent, dan is het beter maar niet te vertellen dat je op de SGP stemt. Etc.

Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat niet iedereen even goed is in het verwoorden van de redenen waarom hij of een bepaalde partij heeft gestemd. Niet iedereen is in staat om een flinke politieke discussie te voeren met iemand met tegengestelde meningen. Om een politieke discussie te voeren waarin je het partijprogramma van de partij van jouw voorkeur gaat verdedigen moet je qua partijkennis, maar ook verbaal vrij sterk in je schoenen staan. Niet iedereen kan dit, en gaat om die reden de discussie uit de weg.

Veel mensen stemmen uit gewoonte, of zoals ze dat tegen woordig noemen, uit protest. Bovendien passen veel mensen hun stemgedrag aan bij hun directe omgeving. Allemaal factoren die zorgen dat je niet uit overtuiging stemt. Als mensen uit overtuiging zouden stemmen zouden ze het niet geheim houden. Ik ben Christelijk, iedereen in mijn omgeving weet dat ik SP stem. Als ze mij vragen waarom, leg ik het uit. Op die manier kweel je begrip voor je stemgedrag en de partij waarop je stemt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100